Zapiekanki z kalafiora
Zapiekanki z kalafiora to prawdziwy HIT! Na przepis natknęłam się przeglądając internet i od razu postanowiłam go wypróbować. Nie rozczarowałam się - te zapiekanki są mega pyszne, a do tego dość szybkie i proste w wykonaniu. Aaa... i nie zawierają glutenu, czyli są idealną propozycją dla osób które nie mogą jeść tradycyjnych zapiekanek z bułki.
Pieczone plastry kalafiora z sosem pomidorowym oraz dodatkami - papryką, mozzarellą oraz kruszonką z boczku, podane ze szczypiorkiem. Tak niewiele składników, a otrzymamy pyszne i oryginalne danie z kalafiorem w roli głównej. Naprawdę warte wypróbowania, nawet przez osoby, które nie przepadają za kalafiorem w tradycyjnym wydaniu. Z takiego zwykłego kalafiora można wyczarować niebanalne danie, które odczaruje to białe warzywo.
P.S. Idealne plastry wychodzą ze środkowej części kalafiora, więc pozostaje dużo "odpadków", które można wykorzystać to przygotowania np. nuggetsów z kalafiora
Składniki:
- 2 kalafiory
- 1 mała papryka czerwona
- 100 g tartej mozzarelli
- 80 g boczku surowego w plastrach
- 6 łyżek sosu pomidorowego/ketchupu
- oregano
- sól, pieprz
- oliwa
- pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Kalafiory myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Moje kalafiory nie były zbyt duże i z jednego otrzymałam 3 plastry. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka smarujemy oliwą. Posypujemy solą oraz pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 25-30 min.
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na plastrach kalafiora wyciągniętych z piekarnika rozsmarowujemy sos pomidorowy lub ketchup i posypujemy oregano. Następnie wykładamy pokrojoną paprykę i posypujemy tartą mozzarellą. Wierzch posypujemy kruszonką z boczku.
Całość wkładamy ponownie do piekarnika na około 7-10 min.
Podajemy na ciepło. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz