Szarlotka orkiszowa
Szarlotka to ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać, ani opisywać.
Klasyczna szarlotka przygotowana na mące orkiszowej, która nadaje ciastu delikatnego orzechowego posmaku oraz zdecydowanie lepszych wartości odżywczych niż mąka pszenna.
Składa się z półkruchego spodu, na którym znajduje się duża warstwa soczystych i kwaśnych jabłek smażonych na maśle oraz chrupiącego ciasta tartego na wierzchu. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
- ok. 2,5 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skórki z cytryny lub pomarańczy
+ cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie wyciągamy i przecinamy na pół. Jedną częścią ciasta wylepiamy dno tortownicy (średnica 24 cm).
Smażone jabłka:
Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku lub wysokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy partiami starte jabłka. Do jabłek dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier oraz skórkę z cytryny lub pomarańczy. Smażymy na małym ogniu, by pozbyć się nadmiaru soku - około 10-15 min.
Smażone jabłka wykładamy na przygotowany w tortownicy spód. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 min. Studzimy.
Przed podaniem możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz