Kakaowa szarlotka z pianką budyniową

Szarlotka na kruchym, kakaowym cieście z warstwą soczystych i kwaśnych jabłek prażonych, na których znajduje się waniliowa pianka budyniowa oraz tarte ciasto na wierzchu.

Ciasto tarte oraz spód wykonane są z tego samego, kruchego ciasta z dodatkiem kakao, przygotowanego na maśle. Do tego puszysta, delikatna, budyniowa pianka o smaku waniliowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne jabłka - najlepiej sprawdzi się tutaj szara reneta.

Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa przełamana jest kwaśnymi jabłkami. Jest znakomite i znika w mgnieniu oka!

P.S. Pianka na środku ciasta trochę mi opadła, a było to spowodowane tym, że ciasto zbyt krótko siedziało w piekarniku (pośpieszyłam się z wyciągnięciem, gdyż wzywała mnie moja mała Prezeska :)). Ciasto po upieczeniu można też zostawić na 10-15 min, w uchylonym piekarniku.


Szarlotka z pianką budyniową

Składniki:

Ciasto: 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 250 g zimnego masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru 
  • 5 żółtek (jajka rozmiar L) 
  • szczypta soli 
 Pianka budyniowa: 
  • 5 białek (jajka rozmiar L) 
  • 100 ml oleju 
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g) 
  • szczypta soli 
 Prażone jabłka: 
  • ok. 2 kg jabłek 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki cukru
    + cukier puder do oprószenia




Więcej przepisów na pyszne ciasta w mojej pierwszej książce kulinarnej 👇

Książka kulinarna Kuchnia MagdaLeny



Wykonanie:

Ciasto: 
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, kakao, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min. 

Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Studzimy. 


Jabłka prażone: 
Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do garnka lub wysokiej patelni i dodajemy sok z cytryny, cynamon oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu, by pozbyć się nadmiaru soku, przez około 10 min., aż jabłka zmiękną, ale się jeszcze nie rozpadną.  
Gotową masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód. 


Pianka budyniowa: 
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. 
Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, miksujemy. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Miksujemy do połączenia składników. 

Piankę wykładamy na masę jabłkową. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 45-50 min. Studzimy.
Ciasto przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.


Szarlotka kakaowa z pianką budyniową

Szarlotka z pianką budyniową na kakaowym cieście

Ciasto z pianką budyniową i jabłkami

Kakaowe ciasto z jabłkami i pianką budyniową

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny