Snickers - deserki w pucharkach

Snickers to bardzo popularny deser, który może występować w formie ciasta na biszkopcie lub kruchym cieście, ciasta bez pieczenia, tarty, a także deserków w pucharkach. I takie właśnie warstwowe deserki w pucharkach dzisiaj dla Was przygotowałam. To idealna propozycja na słodki stół, przygotowany na urodziny chrzciny, wesele czy inne imprezy.

Deserki składają się z trzech warstw. Pierwsza warstwa to pokruszone herbatniki w czekoladzie tzw. "Maltanki", druga to kajmak z orzeszkami ziemnymi solonymi, a trzecia to krem śmietankowy na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki.
Wystarczy 7 składników, by przygotować proste, a zarazem pyszne deserki, które przyciągają uwagę gości i znikają w mgnieniu oka.

Deserki przygotowałam w mini pucharkach 120 ml, w sam raz na dwa kęsy. Z podanych składników wyszło mi 15 sztuk.


Snickers w pucharkach

Składniki: 
  • 1 op. herbatników w czekoladzie "Maltanki"
  • ok. 300 g kajmaku
  • 100-120 g orzeszków ziemnych solonych
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml zimnej śmietanki 30% 
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • wiórki czekoladowe



Już w sprzedaży!
Moja pierwsza książka kulinarna

Książka kulinarna Kuchnia MagdaLeny



Wykonanie:

Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki.

Kajmak przenosimy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki śmietanki 30% i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy orzeszki ziemne solone. Całość mieszamy.

Pozostałą ilość dobrze schłodzonej śmietanki kremówki razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę.

Przygotowujemy 15 pucharków po 120 ml.
Na dnie pucharków umieszczamy pokruszone herbatniki w czekoladzie. Następnie wykładamy kajmak z orzeszkami, a na końcu krem śmietankowy z mascarpone i kremówki. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Przechowujemy w lodówce.


Snickers - deserki w pucharkach na słodki stół

Mini deserki Snickers

Deserki w pucharkach Snickers

Snickers - deserki w mini pucharkach

Komentarze

  1. Mam pytanie czy takie deserki w pucharkach można przygotować 2 dni szybciej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. Tylko najlepiej przykryć folią spożywczą, by krem śmietankowy nie podsychał i nie pochłaniał zapachów z lodówki 🙂

      Usuń
  2. Uwielbiam snickersa. Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny