Sernik dyniowy z kajmakiem

Sernik dyniowy przygotowany na korzennym, a'la biszkoptowym spodzie z masą na bazie serka mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem puree z dyni. Na wierzchu sernika znajduję się kajmak posypany cynamonem. Dodatkowo ciasto udekorowałam popcornem.

Sernik wychodzi mocno dyniowy, o intensywnym pomarańczowym kolorze i korzennym aromacie. Całość pysznie dopełnia słodki kajmak. Serniczek jest bardzo smaczny, z delikatną i kremową masą serowo-jogurtową. Jedynie, następnym razem, zrobiłabym cieńszy spód, bo na zdjęciu wygląda trochę jak zakalec, choć w rzeczywistości jest zbity, ale nie zakalcowaty.
Alternatywą jest też zrobienie spodu z ciasteczek korzennych.
Idealny jako jesienny wypiek.


Sernik dyniowy

Składniki:

Spód korzenny:
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Masa serowo-jogurtowa:
  • 400 g puree z dyni
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
Dodatkowo:
  • ok. 200 g kajmaku
  • cynamon mielony
  • popcorn (opcjonalnie)



Już w sprzedaży!
Moja pierwsza książka kulinarna

Książka kulinarna Kuchnia MagdaLeny



Wykonanie:

Puree z dyni:
Dynię kroimy na mniejsze kawałki (bez obierania ze skóry), usuwamy pestki oraz włóknisty środek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 25-30 min., aż będzie miękka. Studzimy, obieramy ze skóry i blenduje na gładkie puree.

Spód korzenny:
Mąkę pszenna mieszamy z mąką kukurydzianą i cynamonem. 

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, nie przerywając miksowania. 
Na końcu dodajemy przesiane przez sito, zmieszane oba rodzaje mąki z cynamonem i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki. 

Masę przenosimy do tortownicy (średnica 20-22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 min., do suchego patyczka. Studzimy.

Masa serowo-jogurtowa: 
Jogurt grecki przekładamy do miski i mieszamy z mascarpone, puree z dyni oraz cukrem i cukrem z wanilii. Składniki miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Próbujemy czy na słodkość jest ok.

Następnie dodajemy jajka i na końcu wsypujemy proszek budyniowy wymieszany z mąką pszenną. Po każdym składniku miksujemy bardzo krótko, tylko by składniki się połączyły, bez napowietrzania masy.

Masę serową wylewamy na przygotowany spód i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z funkcją pary lub ustawiamy naczynie z wodą na dnie piekarnika) i pieczemy około 60-70 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez około 10-15 min., następnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Wystudzony sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Na schłodzony sernik wykładamy kajmak i rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Wierzch posypujemy mielonym cynamonem. Opcjonalnie sernik możemy przyozdobić popcornem.
Przechowujemy w lodówce.


Sernik dyniowy z kajmakiem na korzennym spodzie

Sernik dyniowy z mascarpone

Sernik dyniowo-korzenny z kajmakiem

Sernik dyniowy na korzennym spodzie


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny