Sernik dyniowy z kajmakiem
Sernik dyniowy przygotowany na korzennym, a'la biszkoptowym spodzie z masą na bazie serka mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem puree z dyni. Na wierzchu sernika znajduję się kajmak posypany cynamonem. Dodatkowo ciasto udekorowałam popcornem.
Sernik wychodzi mocno dyniowy, o intensywnym pomarańczowym kolorze i korzennym aromacie. Całość pysznie dopełnia słodki kajmak. Serniczek jest bardzo smaczny, z delikatną i kremową masą serowo-jogurtową. Jedynie, następnym razem, zrobiłabym cieńszy spód, bo na zdjęciu wygląda trochę jak zakalec, choć w rzeczywistości jest zbity, ale nie zakalcowaty.
Alternatywą jest też zrobienie spodu z ciasteczek korzennych.
Idealny jako jesienny wypiek.
- 2 duże jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Masa serowo-jogurtowa:
- 400 g puree z dyni
- 250 g serka mascarpone
- 250 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Dodatkowo:
- ok. 200 g kajmaku
- cynamon mielony
- popcorn (opcjonalnie)
Puree z dyni:
Dynię kroimy na mniejsze kawałki (bez obierania ze skóry), usuwamy pestki oraz włóknisty środek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 25-30 min., aż będzie miękka. Studzimy, obieramy ze skóry i blenduje na gładkie puree.Spód korzenny:
Mąkę pszenna mieszamy z mąką kukurydzianą i cynamonem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie rozbełtane żółtka, nie przerywając miksowania.
Na końcu dodajemy przesiane przez sito, zmieszane oba rodzaje mąki z cynamonem i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą tak, aby nie pozostały grudki mąki.
Masę przenosimy do tortownicy (średnica 20-22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 min., do suchego patyczka. Studzimy.
Masa serowo-jogurtowa:
Jogurt grecki przekładamy do miski i mieszamy z mascarpone, puree z dyni oraz cukrem i cukrem z wanilii. Składniki miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Próbujemy czy na słodkość jest ok. Następnie dodajemy jajka i na końcu wsypujemy proszek budyniowy wymieszany z mąką pszenną. Po każdym składniku miksujemy bardzo krótko, tylko by składniki się połączyły, bez napowietrzania masy.
Masę serową wylewamy na przygotowany spód i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z funkcją pary lub ustawiamy naczynie z wodą na dnie piekarnika) i pieczemy około 60-70 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez około 10-15 min., następnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Wystudzony sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Na schłodzony sernik wykładamy kajmak i rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Wierzch posypujemy mielonym cynamonem. Opcjonalnie sernik możemy przyozdobić popcornem.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz