Pizza z beszamelem i figami
Przedstawiam pizzę w rewelacyjnym wydaniu. Pizza blanca to pizza biała bez sosu pomidorowego. Przygotowana na cienkim i chrupiącym spodzie, z sosem beszamelowym oraz pysznymi dodatkami - szynką parmeńską, serem pleśniowym, świeżymi figami oraz dużą ilością ciągnącego się sera mozzarella. Jest genialna w smaku. Pizza inna niż wszystkie!
Jeżeli nie lubisz nudy i szukasz urozmaicenia w kuchni to koniecznie spróbuj pizzy białej z beszamelem i figami. Skorzystaj z przepisu póki dostępne są w sklepach świeże figi.
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
- 100 g tartej mozzarelli
- 2-3 figi świeże
- ok. 30-40 g sera z niebieską pleśnią
- ok. 60-70 g szynki parmeńskiej
Sos beszamelowy:
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 25 g masła
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić.
Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, sól oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą robota planetarnego), aż będzie elastyczne.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min., aż urośnie.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy porcjami mąkę. Cały czas mieszamy za pomocą rózgi, aby nie powstały grudki. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje. Może to potrwać nawet do 10 minut i przez ten czas nie przestajemy mieszać, by nie powstały grudki.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min., aż urośnie.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy porcjami mąkę. Cały czas mieszamy za pomocą rózgi, aby nie powstały grudki. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje. Może to potrwać nawet do 10 minut i przez ten czas nie przestajemy mieszać, by nie powstały grudki.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni sosu i studzimy.
Dodatki:
Figi myjemy i kroimy w plasterki.
Figi myjemy i kroimy w plasterki.
Ser pleśniowy kroimy/ kruszymy na mniejsze kawałki.
Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż na pół.
Pizza:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto sosem beszamelowym i posypujemy tartą mozzarellą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto sosem beszamelowym i posypujemy tartą mozzarellą.
Następnie układamy szynkę parmeńską, plasterki figi i posypujemy kawałkami sera pleśniowego.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15-18 min.
Podajemy na ciepło.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15-18 min.
Podajemy na ciepło.
Naprawdę ciekawa odmiana pizzy ;) jakoś do tej pory nigdy nie jadłam odmiany z figami oraz serem pleśniowym. Brzmi na tyle interesująco, że będę musiała postarać się o jej spróbowanie już za niedługo hahah. Poza tym sos beszamelowy to także coś nowego jeśli chodzi o pizzę. A oczekiwałam, że akurat przy tym daniu, nie można trafić na jakieś szczególne nowości ;) Z pewnością zostałam mile zaskoczone. Zapisałam sobie już przepis i przy najbliższej okazji, postaram się o jego wykorzystanie, także dziękuję za niego!
OdpowiedzUsuń