Białko i jego wpływ na organizm - niedobór i nadmiar białka
Białko jest podstawowym budulcem mięśni, komórek i tkanek ciała, dlatego jest tak ważnym elementem codziennej diety. Odpowiada za wzrost, rozwój i odbudowę organizmu. Nieodpowiednia ilość białka może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych.
Rola białka w organizmie
Białko odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu naszego ciała, m.in.:
- buduje i naprawia tkanki,
- tworzy enzymy i hormony,
- reguluje przemianę materii,
- wpływa na reakcje immunologiczne organizmu i gojenie się ran,
- transportuje substancje (składniki odżywcze, hormony, enzymy i tlen),
- usuwa toksyny z organizmu.
Podział białek ze względu na rodzaj i gdzie je możemy znaleźć
Białka roślinne znajdują się w produktach roślinnych, takich jak nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona i zboża. Największą ilość białka w tej grupie zawierają rośliny strączkowe. Eksperci wskazują, że powinniśmy częściowo zastępować nimi mięso.
Białka zwierzęce pochodzą z produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, jaja i nabiał. Największa wartość odżywcza białka występuje w jajach kurzych. Na drugim i trzecim miejscu w rankingu lądują mięso i ryby.
Należy pamiętać, że w posiłkach powinny pojawić się różnorodne grupy produktów — te pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. To pozwoli nam osiągnąć idealny balans, za który nasze ciało na pewno nam podziękuje.
Zapotrzebowanie na białko
Podaż białka jest sprawą indywidualną każdego z nas. To ile powinniśmy go spożywać, zależy od:
- płci,
- masy ciała,
- wieku (zapotrzebowanie na białko wzrasta u osób starszych),
- zapotrzebowania energetycznego,
- stanu fizjologicznego (choroba, ciąża, karmienie piersią itp.),
- aktywności fizycznej i celów treningowych.
Średnie zapotrzebowanie białka u osób dorosłych nieaktywnych fizycznie wynosi 0,9 g/kg masy ciała. W przypadku podjętej aktywności fizycznej powinniśmy zwiększyć spożycie białka do 1,8/2,2 g/kg masy ciała.
Zapotrzebowanie zmienia się także w przypadku stosowania diety redukcyjnej.
Niedobór i nadmiar białka
Nieodpowiednia ilość białka w organizmie może doprowadzić do problemów ze zdrowiem. Skutkami niedoboru białka jest:
- utrata masy mięśniowej,
- osłabienie układu odpornościowego,
- opóźnienie w gojeniu się ran,
- zaburzenia hormonalne,
- zaburzenia w koncentracji.
Nadmiar białka także może skutkować złym samopoczuciem. Skutkami jego nadmiernego spożycia są m.in.:
- zaparcia,
- bóle głowy,
- odwodnienie,
- obciążenie nerek i zwiększone ryzyko kamicy nerkowej,
- zwiększone ryzyko zachorowania na osteoporozę,
- obciążenie wątroby.
Jak dbać o odpowiednią ilość białka w codziennej diecie?
Powinniśmy świadomie wybierać produkty, które najlepiej wpływają na nasz organizm oraz monitorować ilość wchłanianego białka. W tym celu warto odwiedzić stronę bodychief.pl, gdzie można dowiedzieć się więcej o wpływie białka na nasze ciało oraz skonsultować się z dietetykiem Body Chief, który odpowie na nurtujące was pytania. Nie zapomnijcie sprawdzić ich oferty i zapoznać się z menu cateringu Body Chief dostosowanego do indywidualnych potrzeb klienta.
* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny
Komentarze
Prześlij komentarz