Strucla serowa z kakao i kokosem
Domowa strucla drożdżowa to jedno z moich ulubionych ciast. Mogłabym ją jeść na okrągło, zmieniając tylko nadzienie. Ostatnio gościła u nas strucla orzechowa, która szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi. Tym razem postanowiłam zrobić nadzienie pod siebie i przygotowałam struclę serową z kokosem i kakao. To smak mojego dzieciństwa.
Strucla serowa to drożdżowe ciasto w formie warkocza z nadzieniem z twarogu z dodatkiem kakao oraz wiórków kokosowych. Do przygotowania nadzienia można użyć twarogu z wiaderka, ale nie powinien on być zbyt rzadki i wodnisty lub twarogu w kostce, którego trzeba wcześniej zmielić lub zblendować na gładką masę, by nie było czuć grudek. Twaróg nie powinien być też zbyt kwaśny, gdyż zepsuje smak całego ciasta.
Mięciutkie i pulchne ciasto drożdżowe z dużą ilością kakaowego nadzienia serowego z kokosem oraz lukrem mlecznym na wierzchu smakuje znakomicie. Świetnie komponuje się ze szklanką ciepłego kakao lub mleka. Idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży)
- 2 żółtka
- 70 g masła
- szczypta soli
Nadzienie serowe:
- 350 g twarogu mielonego (może być z wiaderka)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru z wanilią (lub cukru o smaku kokosowym)
- ok. 1/2 szklanki worków kokosowych (lub więcej)
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Lukier:
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Możemy wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swoją objętość.
Do miski przekładamy twaróg mielony - twaróg z wiaderka nie może być zbyt rzadki i kwaśny. Gdy używamy twarogu w kostce, to najlepiej go zblendować na gładką masę.
Do twarogu dodajemy kakao, cukier puder, cukier z wanilią oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, w takiej ilości, by nasza masa była gęsta. U mnie wystarczyło pół szklanki, ale im twaróg rzadszy, tym potrzeba więcej wiórków kokosowych. Całość mieszamy.
Nadzienie dzielimy na dwie równe częśći.
Strucla:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części.
Jedną część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na prostokąt o grubości około 0,5 cm i szerokości naszej keksówki (u mnie: 30 cm - mam keksówkę o wymiarach 30x13 cm).
Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy połowę nadzienia serowego, zostawiając wolne brzegi.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części.
Jedną część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na prostokąt o grubości około 0,5 cm i szerokości naszej keksówki (u mnie: 30 cm - mam keksówkę o wymiarach 30x13 cm).
Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy połowę nadzienia serowego, zostawiając wolne brzegi.
Ciasto zawijamy w rulon i dokładnie je zlepiamy.
Ostrym nożem tniemy roladę na pół, pozostawiając nieprzeciętą końcówkę.
Przeplatamy ze sobą oba końce ciasta.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15-20 min.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch obu ciast.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 min. Studzimy na kratce.
Lukier:
Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy cukier puder. Ucieramy ze sobą, aż powstanie gęsta, jednolita masa bez grudek, podobna do śmietany.
Lukrem polewamy obie, wystudzone strucle i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz