Strucla serowa z kakao i kokosem

Domowa strucla drożdżowa to jedno z moich ulubionych ciast. Mogłabym ją jeść na okrągło, zmieniając tylko nadzienie. Ostatnio gościła u nas strucla orzechowa, która szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi. Tym razem postanowiłam zrobić nadzienie pod siebie i przygotowałam struclę serową z kokosem i kakao. To smak mojego dzieciństwa.

Strucla serowa to drożdżowe ciasto w formie warkocza z nadzieniem z twarogu z dodatkiem kakao oraz wiórków kokosowych. Do przygotowania nadzienia można użyć twarogu z wiaderka, ale nie powinien on być zbyt rzadki i wodnisty lub twarogu w kostce, którego trzeba wcześniej zmielić lub zblendować na gładką masę, by nie było czuć grudek. Twaróg nie powinien być też zbyt kwaśny, gdyż zepsuje smak całego ciasta.

Mięciutkie i pulchne ciasto drożdżowe z dużą ilością kakaowego nadzienia serowego z kokosem oraz lukrem mlecznym na wierzchu smakuje znakomicie. Świetnie komponuje się ze szklanką ciepłego kakao lub mleka. Idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Drożdżowa strucla serowa z kakao i kokosem

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 
  • 3 łyżki drobnego cukru 
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży)
  • 2 żółtka 
  • 70 g masła 
  • szczypta soli 
Nadzienie serowe:
  • 350 g twarogu mielonego (może być z wiaderka)
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 op. cukru z wanilią (lub cukru o smaku kokosowym)
  • ok. 1/2 szklanki worków kokosowych  (lub więcej)
  • 1 jajko 
Dodatkowo:
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka mleka 
Lukier:
  • 2 łyżki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • wiórki kokosowe 


Wykonanie:

Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.

Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Możemy wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym.


Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swoją objętość.



W między czasie przygotowujemy nadzienie serowe:
Do miski przekładamy twaróg mielony - twaróg z wiaderka nie może być zbyt rzadki i kwaśny. Gdy używamy twarogu w kostce, to najlepiej go zblendować na gładką masę. 

Do twarogu dodajemy kakao, cukier puder, cukier z wanilią oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, w takiej ilości, by nasza masa była gęsta. U mnie wystarczyło pół szklanki, ale im twaróg rzadszy, tym potrzeba więcej wiórków kokosowych. Całość mieszamy.
Nadzienie dzielimy na dwie równe częśći.


Strucla:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części.

Jedną część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na prostokąt o grubości około 0,5 cm i szerokości naszej keksówki (u mnie: 30 cm - mam keksówkę o wymiarach 30x13 cm).
Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy połowę nadzienia serowego, zostawiając wolne brzegi.


Ciasto zawijamy w rulon i dokładnie je zlepiamy.


Ostrym nożem tniemy roladę na pół, pozostawiając nieprzeciętą końcówkę.


Przeplatamy ze sobą oba końce ciasta.
Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15-20 min.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch obu ciast.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 min. Studzimy na kratce.


Lukier:
Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy cukier puder. Ucieramy ze sobą, aż powstanie gęsta, jednolita masa bez grudek, podobna do śmietany.
Lukrem polewamy obie, wystudzone strucle i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Strucla serowa

Strucla drożdżowa z serem, kakao i kokosem

Drożdżowa strucla serowa

Strucla z serem, kakao i kokosem

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny