Jak wykonać idealne placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane można przygotować na kilka różnych sposobów, a każda osoba, która zabiera się za ich przygotowanie wybiera dla siebie ten najdogodniejszy. Wiele osób nie wyobraża sobie swojego planu żywieniowego bez placków ziemniaczanych z gulaszem, inni robią je z sosem pieczarkowym i cebulką, a jeszcze inni są zwolennikami placków ze śmietaną i cukrem. Jak widać jest to bardzo uniwersalna i łatwa do spersonalizowania potrawa, lecz najważniejsze jest to, że przepis na tradycyjne placki ziemniaczane jest banalnie prosty.
Jak zrobić placki ziemniaczane we własnym domu? Co będzie potrzebne?
Placki ziemniaczane w domowym zaciszu przygotowuje się w maksymalnie kilkadziesiąt minut. Najpierw trzeba jednak skompletować wszystkie niezbędne składniki, a konkretniej:
- ziemniaki (około kilogram, w zależności od tego ile placków chce się zrobić),
- 2 jajka,
- małą cebulę,
- 2 łyżki mąki,
- ulubione przyprawy (przede wszystkim czosnek granulowany, sól, pieprz, preferowane zioła i suszoną cebulę),
- olej rzepakowy lub oliwę z oliwek.
Niektóre osoby dodają do placków ziemniaczanych również odrobinę szczypiorku, ale jest to uzależnione od indywidualnych preferencji domowników.
Jak widać skompletowanie wszystkich niezbędnych produktów nie powinno pochłonąć z domowego budżetu zbyt dużych pieniędzy.
Placki ziemniaczane krok po kroku - jak je przygotować?
Po skompletowaniu wspomnianych wyżej składników można się zabrać za finalne przygotowanie placków ziemniaczanych. W tym celu wykonuje się kilka prostych czynności, a mianowicie:
- w pierwszej kolejności obiera się ziemniaki i trze się je na tarce o drobnych oczkach (alternatywą jest zmielenie ziemniaków przy pomocy maszynki do mielenia z prawidłowo dobraną nakładką),
- z uzyskanej masy usuwa się nadmiar wody (w przeciwnym razie placki nie będą idealne),
- przechodzi się do drobnego posiekania cebulki (ewentualnie również szczypiorku),
- do miski z ziemniakami dodaje się cebulkę, szczypiorek, dwa jajka, dwie łyżeczki mąki oraz ulubione przyprawy i zioła,
- cała masa powinna być dokładnie wymieszana,
- placki nakłada się łyżką na rozgrzaną patelnię (z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym) i smaży z każdej strony przez kilka minut (do momentu aż staną się rumiane i złociste).
Dostosowanie się do tych wskazówek sprawi, że placki ziemniaczane będą nie tylko smaczne, ale też chrupiące.
To potrawa, która jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego obiadu, ponieważ jest łatwa i szybka do przygotowania, a ponadto zasmakuje dzieciom, młodzieży i osobom dorosłym.
Placki ziemniaczane - dlaczego warto je przygotowywać?
Placki ziemniaczane warto przygotowywać w domach z kilku prostych względów. Przede wszystkim są smaczne i uniwersalne (idealne na każdą możliwą okazję). To potrawa, która zasmakuje każdej osobie, której się ją poda i będzie się do niej chętnie wracało w przyszłości. Może być zaserwowana nie tylko na obiad, ale też na kolację.
Każdy jest również w stanie dodać do niej swoje ulubione dodatki (np. gulasz). Placki ziemniaczane zaskakują swoim wyjątkowym smakiem i mogą być podawane w różnych zestawieniach, głównie z jogurtem, grzybami lub twarożkiem. Co najważniejsze nie są zbyt czasochłonne i drogie w przygotowaniu, a do tego mogą być serwowane na mniej oficjalnych uroczystościach rodzinnych, domowych imprezach, spotkaniach ze znajomymi, kolacjach z drugą połówką czy też podczas wspólnych wieczorów w gronie rodzinnym. Nic dziwnego, że ta potrawa cieszy się również dużą popularnością w wielu restauracjach.
* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny
Komentarze
Prześlij komentarz