Torcik śmietanowy z truskawkami
Torcik z ciasta francuskiego przełożony bitą śmietaną oraz frużeliną truskawkową. Wychodzi delikatny w smaku i lekki jak chmurka, choć dość kaloryczny. Ciasto smakuje fantastycznie i nie jest przesłodzone, czy mdłe. Słodko-kwaśna frużelina truskawkowa doskonale komponuje się z masą śmietanową, a poza tym nadaje nuty świeżości i orzeźwienia.
Do przygotowania torciku użyłam gotowych płatów ciasta francuskiego, gdyż zależało mi na czasie i w tamtym momencie nie miałam kompletnie siły na długie stanie w kuchni. Potrzebowałam prostego i szybkiego ciasta. Torcik z pewnością jeszcze lepiej smakowałby przygotowany z domowego ciasta francuskiego, dlatego osoby ambitne i mające dużo więcej czasu mogą pokusić się o zrobienie własnych blatów z ciasta francuskiego.
- 3 op. ciasta francuskiego
- 660 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2-3 pełne łyżki cukru pudru
- 450 g truskawek mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- cukier po posypania
- mleko do posmarowania ciasta
- świeże truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Opakowanie ciasta francuskiego rozwijamy i wycinamy okrągły placek o średnicy 24-26 cm. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-22 min., aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy na kratce.
To samo robimy z drugim opakowaniem ciasta francuskiego.
Natomiast z trzeciego opakowania ciasta francuskiego również wycinamy okrągły placek o średnicy takiej samej jak poprzednie dwa, a następnie dzielimy na 12 równych trójkątów. Trójkąty wycinamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch również smarujemy mlekiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 min., aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy na kratce.
Truskawki przekładamy do garnka i dodajemy cukier kryształ. Podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok i zrobią się miękkie. Lekko rozgniatamy je widelcem. Następnie powoli dodajemy skrobię kukurydzianą i cały czas mieszamy na ogniu, aż frużelina zgęstnieje. Studzimy.
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem, aż powstanie sztywna masa. Gdy używamy śmietanki 30% masę możemy usztywnić, dodając pod koniec ubijania śmietan-fix. Odkładamy około 3-4 łyżki masy na rozetki, a resztę dzielimy na pół.
Pierwszy blat ciasta francuskiego umieszczamy w obręczy dopasowanej do jego średnicy (podczas pieczenia średnica ciasta zmniejszy się). Na cieście francuskim rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej i na masę wykładamy połowę frużeliny truskawkowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego, na którym rozsmarowujemy drugą część masy śmietanowej i wykładamy drugą część frużeliny truskawkowej. Na wierzchu układamy, jeden obok drugiego, trójkąty z ciasta francuskiego. Całość posypujemy cukrem pudrem. Ozdabiamy rozetkami z odłożonej masy śmietanowej i świeżymi kawałkami truskawek.
Fantastyczny truskawkowy torcik :)
OdpowiedzUsuń