Strucla orzechowa
Strucla to pyszne ciasto drożdżowe z przeróżnym nadzieniem w formie warkocza. Moja jest nadziana orzechami - u mnie: pół na pół orzechy włoskie z migdałami, ale równie dobrze będą tu pasowały same orzechy włoskie lub pomieszane z laskowymi.
Taka domowa strucla orzechowa jest niesamowicie smaczna. Ciasto jest mięciutkie i delikatne w smaku, ze słodkim, mocno orzechowym nadzieniem w środku i mlecznym lukrem na wierzchu. Coś pysznego! Uwielbiam takie drożdżowe wypieki.
Świetnie sprawdzi się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży)
- 2 żółtka
- 70 g masła
- szczypta soli
Nadzienie orzechowe:
- 300 g orzechów (włoskie, włoskie z laskowymi lub migdałami)
- 1 op. cukru z wanilią
- 2 łyżki drobnego cukru
- 3-4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki wody
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Lukier:
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- posiekane orzechy/migdały
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Możemy wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swoją objętość.
Orzechy mielimy, ale nie całkiem na miałko. Do zmielonych orzechów dodajemy cukier, cukier z wanilią, jajko i wodę. Mieszamy. Na końcu dodajemy masło orzechowe i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Dzielimy na 2 równe części.
Strucla:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części.
Jedną część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na prostokąt o grubości około 0,5 cm i szerokości naszej keksówki (u mnie: 30 cm - mam keksówkę o wymiarach 30x13 cm).
Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy połowę nadzienia orzechowego, zostawiając wolne brzegi.
Ciasto zawijamy w rulon i dokładnie je zlepiamy.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch obu ciast.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 min. Studzimy na kratce.
Lukier:
Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy cukier puder. Ucieramy ze sobą, aż powstanie gęsta, jednolita masa bez grudek, podobna do śmietany.
Lukrem polewamy obie, wystudzone strucle i posypujemy posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz