Strucla orzechowa

Strucla to pyszne ciasto drożdżowe z przeróżnym nadzieniem w formie warkocza. Moja jest nadziana orzechami - u mnie: pół na pół orzechy włoskie z migdałami, ale równie dobrze będą tu pasowały same orzechy włoskie lub pomieszane z laskowymi. 

Taka domowa strucla orzechowa jest niesamowicie smaczna. Ciasto jest mięciutkie i delikatne w smaku, ze słodkim, mocno orzechowym nadzieniem w środku i mlecznym lukrem na wierzchu. Coś pysznego! Uwielbiam takie drożdżowe wypieki.
Świetnie sprawdzi się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek.


Strucla drożdżowa z orzechami


Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 
  • 3 łyżki drobnego cukru 
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży)
  • 2 żółtka 
  • 70 g masła 
  • szczypta soli 
Nadzienie orzechowe:
  • 300 g orzechów (włoskie, włoskie z laskowymi lub migdałami)
  • 1 op. cukru z wanilią 
  • 2 łyżki drobnego cukru 
  • 3-4 łyżki masła orzechowego 
  • 4 łyżki wody 
  • 1 jajko 
Dodatkowo:
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka mleka 
Lukier:
  • 2 łyżki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • posiekane orzechy/migdały 


Wykonanie:

Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.

Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Możemy wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie planetarnym.


Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swoją objętość.



W między czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe:
Orzechy mielimy, ale nie całkiem na miałko. Do zmielonych orzechów dodajemy cukier, cukier z wanilią, jajko i wodę. Mieszamy. Na końcu dodajemy masło orzechowe i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Dzielimy na 2 równe części.


Strucla:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części.

Jedną część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na prostokąt o grubości około 0,5 cm i szerokości naszej keksówki (u mnie: 30 cm - mam keksówkę o wymiarach 30x13 cm).
Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy połowę nadzienia orzechowego, zostawiając wolne brzegi.


Ciasto zawijamy w rulon i dokładnie je zlepiamy.


Ostrym nożem tniemy roladę na pół, pozostawiając nieprzeciętą końcówkę.


Przeplatamy ze sobą oba końce ciasta.
Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 15-20 min.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch obu ciast.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-35 min. Studzimy na kratce.


Lukier:
Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy cukier puder. Ucieramy ze sobą, aż powstanie gęsta, jednolita masa bez grudek, podobna do śmietany.
Lukrem polewamy obie, wystudzone strucle i posypujemy posiekanymi orzechami.


Ciasto drożdżowe z orzechami

Orzechowa strucla drożdżowa

Orzechowa strucla

Strucla orzechowa z lukrem

Strucla drożdżowa z nadzieniem orzechowym


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny