Sałatka z kapustą pekińską i makaronem chińskim

Prosty przepis na sałatkę imprezową z kapustą pekińską w roli głównej. Sałatka, oprócz kapusty pekińskiej, składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kabab-gyros, kukurydzy, ogórków konserwowych, świeżej papryki oraz makaronu chińskiego.

Jeżeli chodzi o makaron to można dodać ten z zupki chińskiej lub postawić na zdrowszą wersję i użyć makaronu mie. Makaron mie to oryginalny makaron chiński, w postaci długich, cienkich nitek. Jego sposób przygotowania jest błyskawiczny podobnie jak tego z zupek chińskich i smak również jest podobny, natomiast ma prosty skład - tylko mąka pszenna, woda i sól.

Sałatka podana jest z sosem na bazie majonezu z dodatkiem pikantnego ketchupu, musztardy oraz czosnku granulowanego. Smakuje naprawdę pysznie i szybko znika ze stołu. Świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezach.


Imprezowa sałatka z kapustą pekińską i makaronem chińskim

Składniki:
  • 1 mała kapusta pekińska 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • 2 małe filety z kurczaka 
  • 5-6 ogórków konserwowych 
  • makaron z zupki chińskiej (1op.) lub ok. 100 g makaronu chińskiego mie 
  • przyprawa kebab-gyros 
  • olej do smażenia 
Sos:
  • 4 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • sól, pieprz 


Wykonanie:

Przygotowujemy składniki:
Makaron z zupki chińskiej drobno kruszymy i zalewamy 1 niepełną szklanką wrzątku. Odstawiamy do momentu napęcznienia i całkowitego wchłonięcia wody przez makaron. Natomiast chiński makaron mie przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Przyprawiamy dość solidnie przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym oleju, aż kurczak nie będzie surowy.

Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Ogórki konserwowe odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.

Sos:
Majonez mieszamy z ketchupem. Dodajemy musztardę oraz przyprawy - czosnek granulowany, sól i pieprz. Mieszamy, aż składniki połączą się.

Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w misce/salaterce i mieszamy razem z przygotowanym sosem.


Sałatka z zupek chińskich z kapustą pekińską

Sałatka kebab-gyros z kapustą pekińską i makaronem chińskim

Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i makaronem chińskim


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny