Profesjonalny sprzęt gastronomiczny – jak wybrać najlepszy?
Wyposażenie lokalu gastronomicznego musi być dostosowane do skali produkcji, jego zadaniem jest także ułatwianie pracy osobom zatrudnionym w kuchni. Odpowiedni sprzęt jest niezbędny, aby przygotować wysokiej jakości produkty spożywcze. Sprawdź, jak zaoszczędzić czas i pieniądze podczas przyrządzania posiłków!
Niezawodne krajalnice dla gastronomii
W niemal każdej profesjonalnej kuchni przygotowywane są potrawy, które wymagają użycia produktów w formie plastrów. Jednym z ważniejszych urządzeń są więc profesjonalne krajalnice do wędlin, serów, czy chleba. Taki sprzęt musi być wygodny w użytku i bezpieczny dla obsługujących go osób. Warto także zwrócić uwagę na aspekt higieniczny. Krajalnica do gastronomii powinna być łatwa do demontażu i utrzymania w czystości.
Sprzęt gastronomiczny do rozdrabniania
Kolejną kategorię sprzętów niezbędnych w dużej gastronomii stanowią te, służące do rozdrabniania różnych surowców. Można wśród nich wymienić urządzenia takie jak rozdrabniacze i szatkownice do warzyw, wilki do mięsa czy miksery i blendery. Dzięki nim można w szybki i łatwy sposób uzyskać produkt o dowolnej konsystencji. Rozmiar sprzętu i jego moc należy dobrać do planowanej wydajności pracy na kuchni.
Urządzenia chłodnicze do gastronomii
Aby bezpiecznie przechowywać surowce i gotowe produkty, konieczne są warunki chłodnicze. Różne artykuły spożywcze wymagają odmiennych temperatur, dlatego konieczna może być nie tylko chłodnia, ale także sprzęt mrożący. Prawidłowe warunki termiczne mają kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa żywności, dlatego warto wybrać niezawodny sprzęt o najlepszych parametrach. Trzeba też pamiętać o funkcjonalności – profesjonalne urządzenia chłodzące powinny posiadać półki, które umożliwiają jak najbardziej efektywne wykorzystanie miejsca.
Profesjonalny sprzęt do obróbki termicznej
W profesjonalnej gastronomii niezbędne są także urządzenia służące do gotowania, smażenia, pieczenia, czy grillowania potraw. Niezwykle ważnym parametrem jest wydajność takiego sprzętu – z pewnością będzie on często wykorzystywany. Nowoczesne piece są zautomatyzowane i mogą samodzielnie dostosowywać parametry do rodzaju przygotowywanych dań. Jego funkcjonalność trzeba dobrać do typu potraw, które będą przyrządzane w kuchni. Przygotowywanie mięs czy ciast może wymagać bardziej zaawansowanego sprzętu, niż ten, którego używa się do pieczenia bułek czy zapiekanek.
Głównymi cechami sprzętu gastronomicznego, na które trzeba zwrócić uwagę przed zakupem, są jego parametry techniczne. Warto także przyjrzeć się kwestiom związanym z utrzymaniem w czystości i konserwacją.
W profesjonalnej gastronomii niezbędne są także urządzenia służące do gotowania, smażenia, pieczenia, czy grillowania potraw. Niezwykle ważnym parametrem jest wydajność takiego sprzętu – z pewnością będzie on często wykorzystywany. Nowoczesne piece są zautomatyzowane i mogą samodzielnie dostosowywać parametry do rodzaju przygotowywanych dań. Jego funkcjonalność trzeba dobrać do typu potraw, które będą przyrządzane w kuchni. Przygotowywanie mięs czy ciast może wymagać bardziej zaawansowanego sprzętu, niż ten, którego używa się do pieczenia bułek czy zapiekanek.
Głównymi cechami sprzętu gastronomicznego, na które trzeba zwrócić uwagę przed zakupem, są jego parametry techniczne. Warto także przyjrzeć się kwestiom związanym z utrzymaniem w czystości i konserwacją.
* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny
Od niedawana posiadam w kuchni maszynkę do robienia makaronu i muszę przyznać, że to naprawdę wspaniałe urządzenie! Teraz mogę przygotować własny, świeży makaron w zaciszu swojego domu, bez potrzeby wychodzenia do restauracji czy kupowania gotowych produktów w sklepie. Dodatkowo, możliwość eksperymentowania z różnymi rodzajami mąki i dodatkami sprawia, że każde danie z makaronem smakuje wyjątkowo i niepowtarzalnie. Jestem bardzo zadowolony/a z tej inwestycji i polecam ją każdemu, kto kocha gotowanie i chce cieszyć się autorskim, domowym jedzeniem.
OdpowiedzUsuń