Mazurek z paloną białą czekoladą i malinami
Obłędny mazurek wielkanocny w oryginalnym i wyjątkowym wydaniu, który stał się hitem na moim wielkanocnym stole w poprzednim roku. Jest to pomysł mojego autorstwa.
Mazurek przygotowany na spodzie z ciasta kruchego z kremem z palonej białej czekolady na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz konfiturą malinową. Wierzch zdobią płatki migdałowe oraz świeże maliny.
Masa przygotowana z serka mascarpone, kremówki oraz palonej białej czekolady ma cudowny, delikatnie karmelowy smak z delikatną nutką goryczki. Jej słodycz idealnie komponuje się z kwaśną konfiturą malinową. To połączenie uwodzi smakiem i ciężko mu się oprzeć.
Ten wyjątkowy smak masa zawdzięcza palonej białej czekoladzie, która w ogóle nie przypomina tradycyjnej białej czekolady. Pod wpływem karmelizacji jej smak staję się unikalny i bardziej szlachetny, nabiera karmelowego koloru oraz smaku z nutką kawowej goryczki.
Idealna propozycja na Wielkanoc!
P.S. Przepis pochodzi z mojego Ebooka → "Mazurki Wielkanocne"
Składniki:
Spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Masa z palonej białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 100 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4-5 łyżek konfitury malinowej
- płatki migdałowe
- maliny liofilizowane (grys) - opcjonalnie
- maliny świeże
Wykonanie:
Spód:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą.
Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem.
Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min.
Po tym czasie ciasto wyciągamy. Kawałek ciasta odkładamy i formujemy z niego wałeczki.
Pozostałą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm.
Przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dookoła ciasta przyklejamy wałeczki i ugniatamy widelcem. Spód nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Studzimy.
Masa z palonej białej czekolady:
Czekoladę białą drobno siekamy i wykładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy około 10-13 min., aż czekolada zbrązowieje. Uważamy jednak, by nie spalić czekolady.
W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówką - nie zagotowujemy.
W gorącej śmietance rozpuszczamy paloną białą czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Zimny serek mascarpone miksujemy razem z zimną masą z palonej białej czekolady na sztywny krem.
Na spodzie mazurka rozsmarowujemy konfiturę malinową, a na niej wykładamy krem z palonej białej czekolady.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, liofilizowanym grysem malinowym i układamy całe maliny.
Wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Pyszny mazurek :)
OdpowiedzUsuń