Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa w niestandardowym wydaniu - w postaci klopsików w sosie chrzanowym - to świetna propozycja na wielkanocny obiad.
Do przygotowania klopsików potrzeba kiełbasy białej, surowej i kilka podstawowych składników. Jeżeli kiełbasa jest już dobrze przyprawiona, to nie trzeba dodawać do niej żadnych przypraw czy czosnku.
Sos chrzanowy przygotowany jest na bazie bulionu z dodatkiem śmietanki kremówki oraz chrzanu tartego ze słoiczka, dzięki temu jest kremowy i wyrazisty. Taki sos świetnie komponuje się ze smakiem białej kiełbasy.
Danie najlepiej smakuje podane z gotowanymi ziemniakami.
Składniki:
- 500 g białej, surowej kiełbasy
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia
- odrobina oleju do podsmażenia
Sos chrzanowy:
- 1 szklanka bulionu
- 2-3 łyżki chrzanu tartego
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- pęczek koperku
Wykonanie:
Klopsiki:
Kiełbasę rozcinamy i wyciągamy mięso z osłonki. Przekładamy do miski i dodajemy jajko, bułkę tartą, wodę i majeranek. Jeżeli kiełbasa jest mało przyprawiona to dodatkowo dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz.
Sos chrzanowy:
Podsmażone klopsiki zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 20 min. W wysokim naczyniu mieszamy śmietankę z chrzanem i dodajemy 2-3 łyżki bulionu z patelni. W otrzymanej mieszaninie rozrabiamy mąkę pszenną.
Przygotowany sos dodajemy do klopsików na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Świetny pomysł na wielkanocny obiad :)
OdpowiedzUsuń