Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Biała kiełbasa w niestandardowym wydaniu - w postaci klopsików w sosie chrzanowym - to świetna propozycja na wielkanocny obiad.

Do przygotowania klopsików potrzeba kiełbasy białej, surowej i kilka podstawowych składników. Jeżeli kiełbasa jest już dobrze przyprawiona, to nie trzeba dodawać do niej żadnych przypraw czy czosnku.

Sos chrzanowy przygotowany jest na bazie bulionu z dodatkiem śmietanki kremówki oraz chrzanu tartego ze słoiczka, dzięki temu jest kremowy i wyrazisty. Taki sos świetnie komponuje się ze smakiem białej kiełbasy.
Danie najlepiej smakuje podane z gotowanymi ziemniakami.


Pulpeciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Składniki:
  • 500 g białej, surowej kiełbasy
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • odrobina oleju do podsmażenia
Sos chrzanowy:
  • 1 szklanka bulionu
  • 2-3 łyżki chrzanu tartego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku


Wykonanie:

Klopsiki:
Kiełbasę rozcinamy i wyciągamy mięso z osłonki. Przekładamy do miski i dodajemy jajko, bułkę tartą, wodę i majeranek. Jeżeli kiełbasa jest mało przyprawiona to dodatkowo dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. 

Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Obtaczamy je w mące i smaży z obu stron tylko do zrumienienia na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.


Sos chrzanowy:
Podsmażone klopsiki zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 20 min.
W wysokim naczyniu mieszamy śmietankę z chrzanem i dodajemy 2-3 łyżki bulionu z patelni. W otrzymanej mieszaninie rozrabiamy mąkę pszenną.

Przygotowany sos dodajemy do klopsików na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.


Klopsy z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Pulpety z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Klopsiki z białej kiełbasy

Obiad na Wielkanoc

Przepisy z białą kiełbasą


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny