Bezglutenowe bułeczki
Dieta bezglutenowa wprowadza ograniczenia w kwestii składników jakie używamy do komponowania swoich posiłków. Szczególnie mocno dotyka to pieczywa. Z czego mogą być produkowane bezglutenowe bułeczki?
Na czym polega dieta bezglutenowa?
Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową z myślą o lepszym funkcjonowaniu organizmu. Badania wykazały, że znaczna zawartość glutenu w pokarmie znacznie obciąża nasz układ pokarmowy.
Duża ilość opcji bezglutenowych w produktach sprawiła, że ta zdrowa dieta staje się coraz bardziej dostępna. Warto też zaznaczyć, że producenci posiłków bezglutenowych oraz komponentów do nich stawiają poprzeczkę wysoko jeżeli chodzi o smak. Nie musimy się bać, że w przy zmianie nawyków żywieniowych pozbawimy się radości z jedzenia.
Podczas wprowadzania diety bezglutenowej eliminuje się z jadłospisu przede wszystkim pszenicę. Jego wysoka zawartość znajduje się również w życie, jęczmieniu i niecertyfikowanym owsie.
W przypadku kiedy decydujemy się na dietę bezglutenowa ze względu na zmianę trybu życia nie musimy obawiać się małej ilości, któregoś z tych składników. Jeżeli jednak cierpimy na nietolerancję glutenu należy sięgać po produkty jedynie całkowicie czyste. Pomocne w wyszukaniu ich są oznaczenia na etykietach, które gwarantują odpowiedni skład.
Z czego robione są bułki bezglutenowe?
Bezglutenowe pieczywo w dużej mierze opiera się na produktach z kasz np. mąki gryczanej lub mąki jaglanej. Przy dobrze dobranych składnikach otrzymamy ciasto, które po upieczeniu nie będzie za suche ani nie będzie się rozpadać. Z powodzeniem możemy do niego dodawać różnych przypraw oraz ziaren takich jak sezam.
Jeżeli chcemy osiągnąć wyjątkowy smak bułeczek warto sięgnąć po takie mąki bezglutenowe jak zrobione z migdałów. Wówczas w pieczywie otrzymamy lekki, orzechowy smak. Pieczywo bezglutenowe może być wypiekane również z mieszanki mąk, połączenie smaków wpływa na wyjątkowość pieczywa.
Przy przygotowaniu ciasta używamy drożdży, soli, cukru oraz wody podobnie jak przy tradycyjnych wypieku. Kolejność procesu jest dokładnie taka sama. Jedynie wystarczy zmienić mąkę!
Nie każdy jednak ma umiejętności kucharskie lub po prostu brakuje mu czasu do własnego przyrządzania ciasta. Wówczas z pomocą przychodzą gotowe wyroby.
Na czym polega dieta bezglutenowa?
Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową z myślą o lepszym funkcjonowaniu organizmu. Badania wykazały, że znaczna zawartość glutenu w pokarmie znacznie obciąża nasz układ pokarmowy.
Duża ilość opcji bezglutenowych w produktach sprawiła, że ta zdrowa dieta staje się coraz bardziej dostępna. Warto też zaznaczyć, że producenci posiłków bezglutenowych oraz komponentów do nich stawiają poprzeczkę wysoko jeżeli chodzi o smak. Nie musimy się bać, że w przy zmianie nawyków żywieniowych pozbawimy się radości z jedzenia.
Podczas wprowadzania diety bezglutenowej eliminuje się z jadłospisu przede wszystkim pszenicę. Jego wysoka zawartość znajduje się również w życie, jęczmieniu i niecertyfikowanym owsie.
W przypadku kiedy decydujemy się na dietę bezglutenowa ze względu na zmianę trybu życia nie musimy obawiać się małej ilości, któregoś z tych składników. Jeżeli jednak cierpimy na nietolerancję glutenu należy sięgać po produkty jedynie całkowicie czyste. Pomocne w wyszukaniu ich są oznaczenia na etykietach, które gwarantują odpowiedni skład.
Jeżeli wyeliminujemy te często używane składniki glutenowe, czy jesteśmy w stanie ubiec dobre pieczywo? Oczywiście, przykładem mogą być bułeczki bezglutenowe.
Z czego robione są bułki bezglutenowe?
Bezglutenowe pieczywo w dużej mierze opiera się na produktach z kasz np. mąki gryczanej lub mąki jaglanej. Przy dobrze dobranych składnikach otrzymamy ciasto, które po upieczeniu nie będzie za suche ani nie będzie się rozpadać. Z powodzeniem możemy do niego dodawać różnych przypraw oraz ziaren takich jak sezam.
Jeżeli chcemy osiągnąć wyjątkowy smak bułeczek warto sięgnąć po takie mąki bezglutenowe jak zrobione z migdałów. Wówczas w pieczywie otrzymamy lekki, orzechowy smak. Pieczywo bezglutenowe może być wypiekane również z mieszanki mąk, połączenie smaków wpływa na wyjątkowość pieczywa.
Przy przygotowaniu ciasta używamy drożdży, soli, cukru oraz wody podobnie jak przy tradycyjnych wypieku. Kolejność procesu jest dokładnie taka sama. Jedynie wystarczy zmienić mąkę!
Nie każdy jednak ma umiejętności kucharskie lub po prostu brakuje mu czasu do własnego przyrządzania ciasta. Wówczas z pomocą przychodzą gotowe wyroby.
Gotowe bezglutenowe bułki
Niekiedy możemy spotkać gotowe produkty piekarnicze. Wyrobione ciasto czeka już tylko na wsadzenie do nagrzanego piekarnika. Innym sposobem są już wypieczone bułki. Bezglutenowe bułeczki w tym przypadku pakowane są do bezpiecznych, zamkniętych próżniowo opakowań, które dbają o świeżość ciasta oraz niedostawania się do niego powietrza.
Właściwie przygotowane nawet po otwarciu pudełka na długo zachowują świeżość. Dzięki temu możemy kupić większe opakowanie i zaoszczędzić kosztów. Ich smak nie odbiega od tradycyjnego pieczywa, sprawdzają się podczas głównych posiłków albo jako przekąski.
Co ważne, żeby ciasto wyszło pulchne nie dodawane są do niech sztuczne składniki. Wszystko opiera się o naturalny skład, który jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Duża ilość białka oraz błonnika wspiera funkcje pokarmowe i szybko daje poczucie sytości.
Szukając produktów bezglutenowych zadbaj również o to by ich składniki pochodziły z ekologicznych upraw. Jeżeli wprowadzasz zmiany w swoim żywieniu staraj się je wprowadzać całościowo. Odpowiednia dbałość o zdrowie może mieć wpływ na spokojne i długie życie.
Niekiedy możemy spotkać gotowe produkty piekarnicze. Wyrobione ciasto czeka już tylko na wsadzenie do nagrzanego piekarnika. Innym sposobem są już wypieczone bułki. Bezglutenowe bułeczki w tym przypadku pakowane są do bezpiecznych, zamkniętych próżniowo opakowań, które dbają o świeżość ciasta oraz niedostawania się do niego powietrza.
Właściwie przygotowane nawet po otwarciu pudełka na długo zachowują świeżość. Dzięki temu możemy kupić większe opakowanie i zaoszczędzić kosztów. Ich smak nie odbiega od tradycyjnego pieczywa, sprawdzają się podczas głównych posiłków albo jako przekąski.
Co ważne, żeby ciasto wyszło pulchne nie dodawane są do niech sztuczne składniki. Wszystko opiera się o naturalny skład, który jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Duża ilość białka oraz błonnika wspiera funkcje pokarmowe i szybko daje poczucie sytości.
Szukając produktów bezglutenowych zadbaj również o to by ich składniki pochodziły z ekologicznych upraw. Jeżeli wprowadzasz zmiany w swoim żywieniu staraj się je wprowadzać całościowo. Odpowiednia dbałość o zdrowie może mieć wpływ na spokojne i długie życie.
* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny
Wyglądają pysznie, spróbuję dzisiaj zrobić :D
OdpowiedzUsuń