Zupa meksykańska z szarpanym kurczakiem
Przepis na szybką zupę w stylu meksykańskim. Do przygotowania pikantnej zupy meksykańskiej potrzebujemy czerwonej cebuli, czerwonej papryki, szarpanego fileta z kurczaka (wcześniej ugotowanego w bulionie) oraz trzech puszek - fasoli czerwonej, kukurydzy oraz krojonych pomidorów. Zupkę przyprawiamy kuminem rzymskim, czosnkiem, pastą chili oraz sokiem z limonki, dzięki temu jest aromatyczna i rozgrzewająca.
Ta zupa meksykańska wychodzi przepyszna - gęsta i treściwa, o pikantnym smaku przełamanym nutą słodyczy pochodzącą od kukurydzy. Jeżeli lubicie naprawdę ostre smaki, to warto przed podaniem dodać też do zupy plasterki świeżej papryczki chili.
Świetnie smakuje podana z chrupiącymi nachosami, ale dodajemy je stopniowo, by nie rozmiękły w zupie lub możemy podać na osobnym talerzyku.
- 1 cebula czerwona
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 małe filety z kurczaka
- 700 ml bulionu + do ugotowania kurczaka
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka pasty chili (opcjonalnie) lub 1/3 łyżeczki chili mielonego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo (do podania):
- nachosy
- plasterki papryczki chili
- plasterki świętej limonki
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy bulionem w takiej ilości, by cały kurczak znalazł się pod nim i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyciągamy na talerz i rozrywamy mięso za pomocą dwóch widelców (zgodnie z kierunkiem włókien).
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę.
Fasolę czerwoną oraz kukurydzę z puszki odsączamy z zalewy.
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojoną paprykę. Po około 2-3 min. smażenia dodajemy fasolę czerwoną, kukurydzę oraz pomidory z puszki. Smażymy wszystko jeszcze 2-3 min. i zalewamy bulionem. Zupę zagotowujemy, dodajemy szarpanego kurczaka i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min.
Dodajemy sok z limonki, pastę chili (lub chili mielone), kumin oraz czosnek granulowany. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 5 min.
Zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z plasterkami papryczki chili, chipsami nachos oraz posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Lubimy tak, i musi być na ostro, dzięki
OdpowiedzUsuńTakie przepisy lubię!
OdpowiedzUsuń