Sałatka z kapustą pekińską, suszonymi pomidorami i salami
Pyszna sałatka z kapustą pekińską, świeżym szpinakiem i dodatkami w stylu włoskim - suszonymi pomidorami, oliwkami, salami oraz serkiem typu włoskiego. Dodatkowo dla osób lubiących ostre smaki polecam dodać kilka sztuk marynowanych papryczek jalapeno. Sałatka podana jest z sosem musztardowo-miodowym na bazie oleju z suszonych pomidorów.
- ok. 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej
- duża garść szpinaku baby
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- ok. 20 sztuk oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 110 g serka typu włoskiego
- 50 g salami paprykowego
- kilka sztuk papryczek jalapeno marynowanych (opcjonalnie)
- garść słonecznika
Sos:
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka soku z cytyny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
- sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotowujemy składniki:
Kapustę pekińską myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy.
Liście szpinaku myjemy i dokładnie osuszamy.
Pomidory suszone z oleju kroimy w paseczki.
Oliwki odcedzamy z zalewy i kroimy - mniejsze oliwki na pół, a większe sztuki na ćwiartki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
Ser typu włoskiego kroimy w kostkę.
Salami kroimy w paseczki.
Papryczki jalapeno odcedzamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ich ilość uzależniona jest od Was - jaką ostrość dań lubicie. Osoby nie przepadające za ostrymi smakami mogą pomniąć ten składnik.
Sos:
Olej z suszonych pomidorów mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy miód oraz musztardę. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Przyprawiamy oregano, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą i pieprzem. Mieszamy.Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce/misce i mieszamy razem z przygotowanym sosem. Posypujemy ziarnami słonecznika.
Komentarze
Prześlij komentarz