Ciasto musowe orzech laskowy z malinami
Ciasto musowe - rewelacyjne, puszyste i uzależniające już od pierwszej łyżeczki. Przygotowane na cieście mocno czekoladowym a'la brownie, z lekkim musem o smaku orzecha laskowego z dodatkiem białej czekolady oraz na wierzchu z żelką malinową.
Ciasto komponuje się i smakuje doskonale - na dość zbitym, mocno czekoladowym cieście z dodatkiem gorzkiej czekolady znajduje się delikatny mus przygotowany na bazie bitej śmietany z dodatkiem białej czekolady oraz pasty z orzechów laskowych, a całość dopełnia żelka z mrożonych malin i galaretki.
Ciasto nie jest przesłodzone, gdyż delikatny i słodki mus orzech laskowy z białą czekoladą został przełamany lekką goryczką pochodzącą z ciasta czekoladowego oraz słodko-kwaśnym smakiem żelki malinowej.
Polecam spróbować, bo warto!
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 2 jajka
- 70 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru (kryształ)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2 czubate łyżki mąki pszennej (ok. 40 g)
Mus orzech laskowy:
- 550 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 180 g masła/pasty z orzechów laskowych
- 3 pełne łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Żelka malinowa:
- 400 g malin mrożonych
- 1 galaretka malinowa
Ciasto czekoladowe:
W rondelku rozpuszczamy masło z posiekaną, gorzką czekoladą. Możemy też rozpuścić w szklanej miseczce w mikrofali. Studzimy.
Mąkę mieszamy z kakao.
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka z cukrem kryształem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy powoli wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z kakao i miksujemy, aż składniki połączą się.
Białka ubijamy mikserem, dodając powoli cukier puder. Kolejną porcję cukru dodajemy, jak poprzednia się rozpuści. Miksujemy do momentu, aż powstanie sztywna, lśniąca piana jak na bezę.
Pianę z białek dodajemy porcjami do ciasta czekoladowego i mieszamy wszystko szpatułką do połączenia składników i powstania jednolitego ciasta.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 18 cm), wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 25-30 min. Studzimy na kratce.
Następnie ciasto umieszczamy na środku tortownicy o średnicy 22 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Mus orzech laskowy:
W dużej szklanej misce umieszczamy posiekaną czekoladę białą, masło/pastę z orzechów laskowych oraz wlewamy 200 ml śmietanki kremówki. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Lekko studzimy i dodajemy do lekko ciepłej masy orzechowej z białą czekoladą. Całość miksujemy i studzimy.
Zimną śmietankę kremówkę (350 ml) ubijamy mikserem, aż zrobi się gęsta i sztywna. Następnie wlewamy powoli przygotowaną wcześniej, wystudzoną masę orzechową. Miksujemy do połączenia składników. Masę próbujemy i jeżeli wydaje się nam za mało słodka, to możemy dodać jeszcze 1 łyżkę cukru pudru.
Masę wykładamy do tortownicy, w której znajduje się ciasto czekoladowe. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godz., aż masa stężeje.
Żelka malinowa:
W rondlu umieszczamy mrożone maliny i dodajemy 50 ml wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż owoce będą gorące i rozpadną się. Maliny rozgniatamy widelcem na mus i wsypujemy galaretkę malinową (proszek). Mieszamy, aż galaretka rozpuści się. Studzimy.
Zimną masę malinową wylewamy na stężały mus orzechowy. Wkładamy do lodówki, aż żelka malinowa całkowicie stężeje.
Przed podaniem możemy udekorować wiórkami z czekolady - u mnie wiórki z białej czekolady oraz grys z malin liofilizowanych.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz