Świąteczny torcik makowy z wiśniami

Świąteczny torcik w wersji bezglutenowej. Składa się z dwóch biszkoptowych blatów makowych, przełożonych konfiturą wiśniową oraz masą z palonej białej czekolady, pomiędzy którą znajduje się żelka wiśniowa. Wierzch tortu to bita śmietana ozdobiona suchym makiem oraz grysem z wiśni liofilizowanych.
Biszkopt makowy został wykonany z mąki migdałowej z dodatkiem wiórków kokosowych, dzięki temu jest bezglutenowy. Masa to tylko 3 składniki - serek mascarpone, śmietanka kremówka oraz biała czekolada, którą wcześniej należy lekko podpiec w piekarniku, by zyskała karmelowy kolor i smak. Całość dopełnia żelka przygotowana z wiśni mrożonych oraz galaretki, która przełamuje karmelowy smak masy i wprowadza element orzeźwienia.
Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie, dzięki temu smakuje on znakomicie i nie jest przesłodzony. Idealny wypiek na świąteczny stół, który zachwyci gości swoim wyjątkowym smakiem.


Świąteczny torcik makowy z wiśniami i paloną białą czekoladą


Składniki:

Biszkopt makowy:
  • 9 białek
  • 5 żółtek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g maku 
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa z palonej białej czekolady:
  • 300 g białej czekolady
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
Żelka wiśniowa:
  • 450 g wiśni mrożonych
  • 50 ml wody
  • 1 galaretka wiśniowa
Bita śmietana:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • mały słoik konfitury wiśniowej (ok. 220 g)
  • 1 łyżeczka maku
  • 2 łyżki wiśni liofilizowanych (grys)

Wykonanie:

Biszkopt makowy:
W misce mieszamy mąkę migdałową (zmielone na miałko migdały blanszowane) z wiórkami kokosowymi, makiem i proszkiem do pieczenia.

W drugiej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodają po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, gdy poprzedni cukier się rozpuści. Do lśniącej piany z białek dodajemy żółtko i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i mieszamy wszystko delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.

Masę wykładamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 20-25 min. Studzimy na kratce. Następnie ścinamy wierzch biszkopta.


Żelka wiśniowa:
Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy wodę i gotujemy, aż rozmiękną. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki mus.
Do gorącego musu wiśniowego dodajemy sypką galaretkę i cały czas mieszamy, aż galaretka rozpuści się. Studzimy.

Zimny mus wiśniowy przelewamy do tortownicy (średnica 22-24 cm) wyłożonej folią spożywczą - folię wykładamy na dno oraz boki tortownicy. Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.


Masa z palonej białej czekolady:
Czekoladę białą drobno siekamy i wykładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy około 10-12 min., aż czekolada zbrązowieje. Uważamy jednak, by nie spalić czekolady.

W rondelku podrzewamy śmietankę kremówką - nie zagotowujemy.
W gorącej śmietance rozpuszczamy paloną białą czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu powstania sztywnej masy.


Bita śmietana:
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę.


Składanie tortu:
Biszkopt przecinamy na dwie równe części.
Dno biszkopta umieszczamy w tortownicy której się piekł. Na dnie rozsmarowujemy konfiturę wiśniową i wykładamy połowę masy z palonej białej czekolady. Na masie umieszczamy żelkę wiśniową, a na żelkę wykładamy drugą połowę masy z palonej białej czekolady. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Dekorujemy suchym makiem oraz grysem z wiśni liofilizowanych.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiejn na całą noc.


Świąteczny torcik makowy

Torcik makowy z wiśniami i masą z palonej białej czekolady

Torcik makowy z wiśniami i paloną białą czekoladą

Bezglutenowy torcik makowy z wiśniami


Komentarze

  1. Nigdy takiego nie robiłam. Rewelacyjny jest

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowity torcik. Może być ozdobą świątecznego stołu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. termoobieg czy tylko góra doł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Góra dół, gdy używam termoobiegu to zawsze to zaznaczam w przepisie :)

      Usuń
  4. Nie robiłam jeszcze tortu na święta. Taka wersja z makiem jest świetna

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiego maku użyć trzeba ??

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można też zrobić w kwadratowej blaszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można, ale jeżeli jest to blaszka 24x24 cm to trzeba zwiększyć ilość składników około 30%

      Usuń
  7. Czy ktoś go robił? Czas pieczenia jest zdecydowanie zaniżony. Po 25 minutach był kompletnie nieupierzony biszkopt.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny