Sernik z mlekiem skondensowanym i kajmakiem

Sernik z mlekiem skondensowanym, bez spodu to prawdziwy hit! Nie spodziewałam się takiego efektu - jest puszysty, delikatny i znakomity w smaku.
Składa się tylko z 4 składników plus kajmak, który znajduje się na wierzchu ciasta. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a największym wyzwaniem jest czekanie, aż sernik będzie gotowy do pokrojeniu, gdyż musi on po wystygnięciu przeleżeć całą noc w lodówce.

Sernik z mlekiem skondensowanym wychodzi wysoki i mega puszysty, jak ptasie mleczko, a co najważniejsze - nie opada! Do przygotowania sernika używamy mleka skondensowanego słodzonego, dzięki temu nie trzeba go już dodatkowo dosładzać, bo jest już wystarczająco słodki. Dodatkową słodycz wprowadza tu też masa kajmakowa pełniąca rolę polewy. Mimo, że nie zawiera spodu to ładnie się kroi i nie rozpada się.
Ten niewymagający dużo pracy sernik, to idealna propozycja na święta, gdy każda minuta w kuchni jest cenna.

Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym i kajmakiem

Składniki:
  • 1 kg twarogu sernikowego 
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g)
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1/2 puszki kajmaku
  • garść płatków migdałowych


Więcej przepisów na pyszne ciasta w mojej pierwszej książce kulinarnej 👇

Książka kulinarna Kuchnia MagdaLeny



Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Do drugiej miski przenosimy twaróg i dodajemy mleko skondensowane słodzone, żółtka oraz sypkie budynie. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką.

Masę sernikową przekładamy do tortownicy (średnica 24-26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40 min., następnie tempertaurę obniżamy do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 min. 
Gdy upłynie czas pieczenia, piekarnik wyłączamy, ale nie otwieramy drzwiczek i sernik pozostawiamy jeszcze na około 10-15 min. w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
Wkładamy do lodówki na całą noc.

Na wierzchu zimnego sernika rozsmarowujemy kajmak i posypujemy płatkami migdałowymi.
Przechowujemy w lodówce.


Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym bez spodu

Szybki i prosty przepis na sernik

Sernik z mlekiem skondensowanym i masą kajmakową


Komentarze

  1. A jak bym chciała zrobić w prostokątnej bo mam tylko taką . 22/35 to wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie dokonały sernik! Dziękuję za ten cudowny przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie dokonały sernik! Dziękuję za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sernik. a do tego przepis podaje Pani w krótki , zrozumialy sposób ,bez tych wyliczań i przeliczań ,jak jest to u konkurencji.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też może być, jak najbardziej się nadaje tylko nie może być zbyt wodnisty, jak np. ten z Lidla czy Biedronki

      Usuń
  6. Czy twaróg powinien być zmielony Czy niekoniecznie?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny