Prosty produkt o wielu właściwościach - serek wiejski, jako stały bywalec naszej lodówki

Istnieje kilka produktów spożywczych, których tak naprawdę nie sposób nie lubić. Rzadko kiedy słyszymy przecież, że ktoś nie lubi pizzy, czy czekolady. Podobnie jest w przypadku serka wiejskiego. To taki rodzaj żywności, który ma wielu swoich wielbicieli, a wykorzystać go można na różne sposoby. Dzięki temu jego popularność w spożywanych codziennie posiłkach jest bardzo duża.

W jakim wydaniu serek wiejski będzie smakował najlepiej? Czy istnieją ciekawe przepisy, których głównym składnikiem jest właśnie serek wiejski? Sprawdź, ciekawe propozycje na słodko i na słono, czyli rozwiązania dla każdego.

Serek wiejski, jako stały bywalec naszej lodówki

Serek wiejski solo i w towarzystwie

Ten biały granulowany produkt może być świetną alternatywą dla tradycyjnego twarogu. Tak naprawdę nie potrzebujesz żadnych dodatków, aby z przyjemnością posmakować serka wiejskiego. Jeśli jednak poszukujesz bardziej urozmaiconych smaków, z serkiem wiejskim połączysz inne, smaczne i zdrowe produkty. 

Na kanapki z serkiem wiejskim warto dodać pomidory lub ogórki. Świetnie smakować będą również posypane dodatkowo szczypiorkiem. Dla wszystkich tych, którym serek wiejski bardziej pasuje do słodkich niż wytrawnych potraw, idealnym rozwiązaniem będzie wymieszanie go z miodem lub ulubionym dżemem. 
Serek wiejski, podobnie, jak tradycyjny twaróg, smakuje również bardzo dobrze z rzodkiewką, czy z dodatkiem ulubionych ziół. Z serka wiejskiego możesz przyrządzić pyszne placuszki, dietetyczne szejki, w których znajdzie się odpowiednia dawka białka. To rozwiązanie polecane szczególnie tym, którzy potrzebują jego suplementacji, a pomysłów na dostarczenie go do organizmu brakuje.

Więcej wskazówek, na temat wykorzystania serka wiejskiego z innymi produktami spożywczymi, znajdziesz pod tym linkiem: https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/serek-wiejski-szybko-latwo-i-pysznie/.


Czy spożywanie serka wiejskiego jest dobre dla organizmu?

Prosty skład serka wiejskiego sprawia, że jest to nie tylko smaczny produkt, ale również zdrowy. Nie posiada specjalnych polepszaczy, aromatów czy konserwantów. Można więc z powodzeniem nazwać go zdrowym elementem każdej diety. Ze względu na dużą zawartość białka polecany jest osobom, chcącym wzmocnić swój organizm po przebytej chorobie czy przed planowanym zabiegiem. Co tak naprawdę składa się na ten prosty produkt? 

Znajdziesz tu serek twarogowy ziarnisty, śmietanę i sól. Przejrzysty i krótki skład to najczęściej oznaka produktu, który jest dobry dla odbiorcy, a jego wartość odżywcza dostarcza potrzebnych składników. Dodatkowo serek wiejski to produkt niskokaloryczny. Mogą go jeść wszyscy ci, którzy zdecydowali się przejść na dietę odchudzającą, która jednocześnie dostarczy im kompletnych składników odżywczych do normalnego funkcjonowania. Spożywanie serków wiejskich wpływa na poprawę przemiany materii, dlatego specjaliści często polecają go osobom borykającym się z problemami układu pokarmowego.

 
Śniadanie, deser kolacja — serki wiejskie w różnych porach dnia

Miłośnicy serka wiejskiego szczególnie mocno cenią sobie ten produkt, ze względu na możliwość wykorzystania go w różnych posiłkach i na różne sposoby. Słodko, słono, z dodatkiem ulubionych warzyw lub owoców. 
Serek wiejski możesz zabrać ze sobą do pracy lub przekazać dziecku do szkoły. Może być spożywany o każdej porze dnia, w formie śniadania, kolacji lub deseru, w zależności od własnych upodobań. Proste składniki zawarte w serku oraz jego niska kaloryczność sprawiają, że możesz dodać do niego produkty, które zawierają tłuszcz lub węglowodany, tworząc w ten sposób pełnowartościowy posiłek. Aby nadać mu wyjątkowego smaku, warto dodać również ulubione orzechy, wymieszać z suszonymi owocami — możliwości jest wiele, aby urozmaicić swój posiłek w ciągu dnia.


Serek wiejski a dieta bez laktozy

Spożywanie serka wiejskiego może być utrudnione lub niemożliwe dla wszystkich tych, którzy borykają się z nietolerancją laktozy. Czy takie ograniczenia pozwalają w ogóle na swobodnie jedzenie tego produktu? 

Dania bez laktozy pozbawione są mleka i produktów mlecznych. To oznacza, że również serek wiejski tworzony na bazie mleka krowiego oraz zawarta w nim śmietanka pasteryzowana, nie będą dobrze przyswajane przez odbiorców z nietolerancjami pokarmowymi. Producenci wychodzą jednak naprzeciw potrzebom różnych użytkowników i tworzą produkty, które będą bezpieczne dla wszystkich. Dzięki temu na półkach sklepowych pojawiają się serki wiejskie bez laktozy. Produkty te nie tracą swojego smaku, mają w dalszym ciągu odpowiednią konsystencję i nie brakuje im ważnych minerałów.

Smaczne serki wiejskie stanowią podstawowe wyposażenie kuchni wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrową i lekką żywność oraz kochają nabiał w każdej postaci. Warto zwracać uwagę na to, jaki skład posiadają serki pochodzące od poszczególnych producentów i korzystać z produktów spożywczych dystrybuowanych przez sprawdzone sklepy. 
Sprawdź inspiracje związane z wykorzystaniem serka wiejskiego w różnych potrawach. Wykorzystaj go w swoim śniadaniu lub deserze i ciesz się pysznym, wartościowym posiłkiem.



* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny