Piernik kawowy z powidłami
Piernik last minute! Ekspresowy piernik z dodatkiem kawy, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Nie jest to jednak piernik wilgotny i puszysty, jak większość pierników ekspresowych, przygotowanych na ostatnią chwilę. Bardziej przypomina piernik tradycyjny, który jest dość zbity, ale miękki. Piernik nie jest też przesłodzony, a to za sprawą dodanej kawy, która dodaje delikatnej goryczki. Ciasto ma intensywnie korzenny smak i aromat, przełamany słodko-kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Całość dopełnia polewa z czekolady deserowej.
Piernik jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, nie wymaga leżakowania. To idealna propozycja dla osób, które nie zdążyły nastawić ciasta na piernik staropolski dojrzewający.
Składniki:
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu prawdziwego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka sody
- 40 g przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki mocnej, zaparzonej kawy
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 150 g powideł śliwkowych
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g śmietanki 30%
- posiekane orzechy (włoskie lub laskowe)
Wykonanie:
Mąkę przesianą przez sito mieszamy z przyprawą do piernika oraz sodą.
W garnku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Do wystudzonego masła z miodem i cukrem dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z zimną kawą i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przenosimy do keksówki o wymiarach około 35 x12 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50-60 min., do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Wystudzony piernik kroimy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy powidłami śliwkowymi.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
Polewę rozprowadzamy na wierzchu piernika i posypujemy posiekanymi orzechami.
Kiedyś coś takiego jadłam u mojej teściowej w święta i zrobiło to na mnie ogromnie wrażenie. Teraz jak wpadłam na ten wpis z przepisem na piernik to sama chyba go zrobię i będzie niespodzianka dla rodziny :)
OdpowiedzUsuń