Piernik kawowy z powidłami

Piernik last minute! Ekspresowy piernik z dodatkiem kawy, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Nie jest to jednak piernik wilgotny i puszysty, jak większość pierników ekspresowych, przygotowanych na ostatnią chwilę. Bardziej przypomina piernik tradycyjny, który jest dość zbity, ale miękki. Piernik nie jest też przesłodzony, a to za sprawą dodanej kawy, która dodaje delikatnej goryczki. Ciasto ma intensywnie korzenny smak i aromat, przełamany słodko-kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Całość dopełnia polewa z czekolady deserowej.

Piernik jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, nie wymaga leżakowania. To idealna propozycja dla osób, które nie zdążyły nastawić ciasta na piernik staropolski dojrzewający. 


Ekspresowy piernik kawowy z powidłami

Składniki:
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu prawdziwego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 łyżeczka sody 
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki mocnej, zaparzonej kawy
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok. 150 g powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g śmietanki 30%
  • posiekane orzechy (włoskie lub laskowe)


Wykonanie:

Mąkę przesianą przez sito mieszamy z przyprawą do piernika oraz sodą.

W garnku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Do wystudzonego masła z miodem i cukrem dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z zimną kawą i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przenosimy do keksówki o wymiarach około 35 x12 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50-60 min., do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Wystudzony piernik kroimy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy powidłami śliwkowymi.

Polewa:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.

Polewę rozprowadzamy na wierzchu piernika i posypujemy posiekanymi orzechami.


Piernik z powidłami

Piernik last minute

Ekspresowy piernik z powidłami

Szybki piernik przełożony powidłami

Piernik przełożony powidłami śliwkowymi


Komentarze

  1. Kiedyś coś takiego jadłam u mojej teściowej w święta i zrobiło to na mnie ogromnie wrażenie. Teraz jak wpadłam na ten wpis z przepisem na piernik to sama chyba go zrobię i będzie niespodzianka dla rodziny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny