Orzechowiec z makiem i jabłkami
Orzechowiec to rewelacyjne, wielowarstwowe ciasto przekładane. Składa się z biszkopta orzechowo-miodowego, masy makowej, masy orzechowej, masy jabłkowej oraz na wierzchu z ciasta miodowego pieczonego razem z orzechami w miodzie. Takie ciasto na bogato - aż 6 pysznych warstw!
Delikatny, mocno orzechowy biszkopt przełożony wilgotną masą makową pełną bakalii, do tego kremowa masa orzechowa z serka mascarpone oraz orzeźwiająca, słodko-kwaśna masa jabłkowa. Całość dopełnia ciasto miodowe z chrupiącą i słodką warstwą orzechów w miodzie.
Przyznam, że jest trochę z nim zabawy, ale pracę można rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego dnia upiec biszkopt oraz ciasto miodowe z orzechami, a drugiego dnia zrobić masy: makową, jabłkową oraz orzechową i złożyć ciasto.
Ciasto to można też wykonać w dwóch uproszczonych wersjach, tj. bez masy makowej (biszkopt/masa orzechowa/herbatniki/masa jabłkowa/ciasto miodowe z orzechami w miodzie) lub bez masy jabłkowej (biszkopt/masa makowa/masa orzechowa/ciasto miodowe z orzechami w miodzie).
Składniki:
Biszkopt orzechowo-miodowy:
- 6 jajek
- 200 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka do pieczenia
- 4 łyżki bułki tartej
- niepełna szklanka cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
Masa makowa:
- 250 g maku mielonego
- 3-4 łyżki cukru
- 3 białka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki miodu
- 150 g bakalii
Masa orzechowa:
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietanki 30% (250 ml)
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g mielonych orzechów włoskich
Masa jabłkowa:
- ok. 1,5 kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1 op. kisielu cytrynowego
Ciasto miodowe:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Orzechy w miodzie:
- 200 g orzechów włoskich
- 70 g masła
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- ok. 18-20 szt. herbatników
Wykonanie:
Orzechy włoskie mielimy na miałko i mieszamy z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru pudru. Następnie dodajemy miód oraz żółtka i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mielone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przenosimy do blaszki o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 20 min. Studzimy na kratce.
Ciasto miodowe:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtko, miód, śmietanę oraz pokrojone w kostkę zimne masło.
Zagniatamy szybko ciasto i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w blaszce o wymiarach 23 x 33 cm. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtko, miód, śmietanę oraz pokrojone w kostkę zimne masło.
Zagniatamy szybko ciasto i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w blaszce o wymiarach 23 x 33 cm. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Orzechy w miodzie:
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i całość prażymy chwilę na patelni.
Ciepłe orzechy w miodzie wykładamy równomiernie na surowe ciasto miodowe i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 15-17 min. Studzimy na kratce.
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Do rozpuszczonych składników dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i całość prażymy chwilę na patelni.
Ciepłe orzechy w miodzie wykładamy równomiernie na surowe ciasto miodowe i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 15-17 min. Studzimy na kratce.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu, przez około 10-15 min., aż jabłka zmiękną, ale nadal będą w całości.
Kisiel rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do gorących jabłek. Mieszamy, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa makowa:
Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu, przez około 10-15 min., aż jabłka zmiękną, ale nadal będą w całości.
Kisiel rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do gorących jabłek. Mieszamy, aż masa jabłkowa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa makowa:
W rondelku z grubym dnem umieszczamy mielony mak, cukier, miód, śmietankę, białka oraz bakalie. Wszystko mieszamy i podgrzewamy, aż masa stanie się bardzo gorąca i trochę zgęstnieje.
Masa orzechowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy zmielone na miałko orzechy włoskie i mieszamy łyżką do połączenia składników.Składanie ciasta:
W blaszce o wymiarach 23 x 33 cm umieszczamy biszkopt orzechowo-miodowy i wykładamy na niego gorącą masę makową Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
W blaszce o wymiarach 23 x 33 cm umieszczamy biszkopt orzechowo-miodowy i wykładamy na niego gorącą masę makową Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Na masę makową wykładamy masę orzechową i równomiernie ją rozsmarowujemy. Na masie orzechowej wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego. Następnie wykładamy zimną masę jabłkową i przykrywamy ciastem miodowym z orzechami w miodzie.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Rada:
Minimum godzinę przed krojeniem ciasto należy wyciągnąć z lodówki, gdyż zimne ciężko się kroi.
Im dłużej postoi w temperaturze pokojowej, tym bardziej mięknie ciasto miodowe z orzechami.
Minimum godzinę przed krojeniem ciasto należy wyciągnąć z lodówki, gdyż zimne ciężko się kroi.
Im dłużej postoi w temperaturze pokojowej, tym bardziej mięknie ciasto miodowe z orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz