Sałatka meksykańska z mięsem mielonym (warstwowa)
Sałatka meksykańska to mega smaczna i prosta sałatka warstwowa, przygotowana na bazie kapusty pekińskiej. Oprócz kapusty pekińskiej składa się z wołowego mięsa mielonego smażonego w pikantnym ketchupie, konserwowych ogórków, papryki, czerwonej fasolki, kukurydzy oraz czerwonej cebuli. Podana jest z sosem majonezowo-śmietanowym z dodatkiem pikantnego ketchupu i na wierzchu posypana tartym serem żółtym.
Sałatka jest lekko pikantna, a dzięki wołowinie ma wyrazisty smak. Jej smak wyostrza też czerwona cebula oraz ogórki konserwowe, a inne składniki idealnie ze sobą współgrają. Dzięki temu smakuje ona wyjątkowo, a dodatkowo jest dość sycąca. To prawdziwy hit na wszystkich imprezach!
Składniki:
Sałatka jest lekko pikantna, a dzięki wołowinie ma wyrazisty smak. Jej smak wyostrza też czerwona cebula oraz ogórki konserwowe, a inne składniki idealnie ze sobą współgrają. Dzięki temu smakuje ona wyjątkowo, a dodatkowo jest dość sycąca. To prawdziwy hit na wszystkich imprezach!
- 1/2 dużej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 6 ogórków konserwowych
- 1 czerwona papryka
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 200 g sera żółtego
- papryka słodka mielona
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotowanie składników:
Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy papryką mieloną, solą oraz pieprzem. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy ketchup i mieszamy. Studzimy.
Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
Kukurydzę i fasolkę czerwoną odsączamy na sitku.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Sos:
Mieszamy majonez ze śmietaną i ketchupem.
Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Sałatka:
Składniki układamy w dużej salaterce warstwowo: kapusta pekińska - cebula - mięso mielone - kukurydza - fasolka czerwona - ogórki konserwowe - papryka.
Ostatnią warstwę polewamy przygotowanym sosem.
Na samym wierzchu sałatki wykładamy tarty ser żółty.
Nigdy nie robiłam. Chętnie spróbuję, tak dawno nie robiłam żadnych sałatek
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda. Będę musiała kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuń