Kolorowa zupa z kurczakiem
Apetyczna zupka pomidorowa pełna kolorów i warzyw. Składa się z fileta z kurczaka oraz warzyw takich jak: seler naciowy, marchewka, kukurydza, groszek zielony oraz pomidory. Smakuje znakomicie, jest pyszna, zdrowa i sycąca. Idealna na lekki posiłek. Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - potrzebujemy niecałych 30 min. i zupka gotowa!
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Seler naciowy myjemy i kroimy również w plasterki.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju/oliwy i wrzucamy cebulę, marchewkę oraz selera naciowego. Smażymy około 5 min.
Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy około 3-4 min., aż zetnie się białko.
Do garnka z warzywami dodajemy podsmażonego kurczaka i wszystko zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 min.
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 litra bulionu
- 4 łyżki oleju/oliwy
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki papryki chili
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Seler naciowy myjemy i kroimy również w plasterki.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju/oliwy i wrzucamy cebulę, marchewkę oraz selera naciowego. Smażymy około 5 min.
Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy około 3-4 min., aż zetnie się białko.
Do garnka z warzywami dodajemy podsmażonego kurczaka i wszystko zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 min.
Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę i groszek (wczesniej odcedzone z zalewy). Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 min.
Zupę nalewamy na talerz i posypujemy świeżą natką pietruszki.
pychotka, taka zupa dobrze zrobi na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńIdealna na wiosenne przesilenie :)
UsuńNiesamowicie apetyczna zupka Madziu :) Chętnie bym się wprosiła do Ciebie na taki obiadek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :) To wpadaj ;)
UsuńMoje smaki ;) pycha
OdpowiedzUsuńMoje zdecydowanie też :)
UsuńWspaniała i bardzo smakowita zupa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajna zupka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNiezła zupa :) Bardzo fajnie, jak dużo osób gotuje zgodnie z nowymi trendami kulinarnymi. Sztuka kulinarna musi się rozwijać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dziękuję :)
UsuńBardzo apetyczna zupa, te kolory zachęcają do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna! Polecam :)
UsuńZupka pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńTak zwana "potrawka" smak mojego dzieciństwa - wspaniała zupa, którą jem do dzisiaj. Mimo upływu lat ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten post. ;))
Cieszę się :)
UsuńRobię po raz kolejny, syn przepada za tą kolorową zupą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam