Sałatka gyros z czerwoną kapustą
Sałatka gyros to kultowa sałatka warstwowa w odmienionej wersji... z kapustą czerwoną zamiast pekińskiej. Oprócz czerwonej kapusty składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kebab-gyros, świeżego oraz konserwowego ogórka, papryki, pora i kukurydzy. Podana jest z sosem majonezowym z dodatkiem pikatnego ketchupu i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do gyrosa, która nadaje smak sałatce.
Jest równie rewelacyjna co wersja z kapustą pekińską, ale zdecydowanie bardziej chrupiąca. Gwarantowany hit na każdej imprezie - znika ze stołu jako pierwsza!
Chcę się czymś z Wami podzielić...
Od kilku lat bardzo dużo czasu spędzam w kuchni, eksperymentując i szukając nowych połączeń smakowych.
Jednak od pewnego czasu czuję brak weny i pewnego rodzaju wypalenie. Nie chce mi się w ogóle wchodzić do kuchni, a jak już wejdę i coś ugotuję to nie jestem z tego zadwolona, więc nawet nie robię zdjęć i nie publikuję tego na blogu.
Zaczęłam więc szukać nowych doznać i przeżyć kulinarnych, i wiecie na co wpadłam?
Na Kolację w Ciemności, którą można wykupić na stronie prezentmarzen.com
Taka kolacja to naprawdę ekscytująca przygoda kulinarna, która zapewnia niesamowite doznania smakowe, duże przeżycie emocjonalne oraz niezapomniane wrażenia. Odbywa się ona w specjalnej, wyciemnionej sali, a menu owiane jest tajemnicą.
Bez użycia wzroku wyostrza się smak, węch oraz słuch, co powoduje prawdziwą eksplozję doznań, pobudza wyobraźnię i zaostrza apetyt. Dzięki temu możemy otworzyć się na nowe smaki, a te wcześniej znane odkryją przed nami niedostrzegane na co dzień nuty smakowe.
To okazja, by skosztować wykwintnej kuchni w niecodziennej oprawie!Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 świeży, długi ogórek
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 pora
- przyprawa kebab-gyros
- olej do smażenia
Sos:
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- przyprawa kebab-gyros
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Dobrze przyprawiamy przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy. Jeżeli chcemy, by kapusta była bardziej miękka, to posypujemy ją solą i odstawiamy na około godzinę. Następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Pora kroimy w półplasterki, umieszczamy na sitku i parzymy wrzątkiem. Odsączamy.
Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy. Jeżeli chcemy, by kapusta była bardziej miękka, to posypujemy ją solą i odstawiamy na około godzinę. Następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Pora kroimy w półplasterki, umieszczamy na sitku i parzymy wrzątkiem. Odsączamy.
Ogórka świeżego obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Ogórki konserwowe również kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy na sitku.
Sos:
Ogórki konserwowe również kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy na sitku.
Sos:
Mieszamy majonez z ketchupem i dodajemy około 1 łyżeczki przyprawy kebab-gyros.
Sałatka:
Sałatka:
Składniki układamy w dużej salaterce warstwowo: połowę kapusty czerwonej - filety z kurczaka - por - ogórek świeży wymieszany z ogórkiem konserwowym - kukurydza - papryka
Ostatnią warstwę polewamy sosem.
Na samym wierzchu sałatki wykładamy drugą połowę kapusty czerwonej.
Ostatnią warstwę polewamy sosem.
Na samym wierzchu sałatki wykładamy drugą połowę kapusty czerwonej.
Uwielbiana sałatka. Z czerwoną nie próbowałam, ale bardzo chętnie. ;)
OdpowiedzUsuńGyros za mną już chodzi od kilku dni. Ten mnie ciekawi bardzo. Napewno zrobię
OdpowiedzUsuńEkstra, będę musiała spróbować. Ostatnio myślałam o gyrosie
OdpowiedzUsuńWarto wprowadzać takie nowości. Ja z chęcią zjadłabym takiego gyrosa
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam gyrosa. Pomysł z czerwoną kapustą mi się podoba
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny. Osobiście nigdy nie dawałam czerwonej kapusty
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie ja uwielbiam czerwoną kapustę to taki gyros mi będzie smakował
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam klasycznego gyrosa. Taki też może być
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie. Nigdy nie robiłam takiego
OdpowiedzUsuńCiekawe pomysły, polecam też własną kul propozycję
OdpowiedzUsuńOgórek swiezy taki konieczny, ciężko o smaczny
OdpowiedzUsuńMożna pominąć ogórka świeżego
UsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń