Kawosz z galaretką i wkładką orzechową
Ciasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie.
To mocno kawowe ciasto z chrupiącą warstwą orzechową, która świetnie komponuje się z delikatną i kremową masę budyniową z mascarpone. Nie należy ono do ciast przesłodzonych, gdyż wyczuwalna goryczka kawy zarówno w masie, jak i galaretce przełamuje słodycz bezy orzechowej.
Trochę pracy przy nim jest, jak to bywa w ciastach wielowarstwowych, przekładanych. Trzeba upiec biszkopt i bezę orzechową, a do tego zrobić masę budyniową i przygotować galaretkę. Jednak jest ono tak dobre, że warto poświęcić ten czas, szczególnie gdy szukacie niebanalnego ciasta na specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy w formie tortu.
Przepis pochodzi z mojego najnowszego Ebooka "Wyjątkowe Ciasta na Boże Narodzenie", który zawiera przepisy na pyszne, wielowarstwowe i oryginalne ciasta. Przygotowałam go na Boże Narodzenie, ale większość ciast świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc, jak np.
- Ciasto czeskie z gotowanym sernikiem i orzechami
- Wiśniowa kora dębu
- Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem
- Migdałowiec z masą budyniową
- Pijany bakaliowiec
- Tort makowy z wiśniami i orzechami
- Tort orzechowo-makowo-kawowy z masą z palonej białej czekolady
- Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową
Składniki:
Biszkopt:
Masa kawowa: - 3 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki octu
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 550 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 budynie śmietankowe (po 40 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g masła
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 białka
- ok. 3/4 szklanki drobnego cukru
- 150 g włoskich orzechów
- 600 ml wody
- 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 g mlecznej czekolady
- 2-3 łyżki cukru (lub więcej)
- 4 pełne łyżeczki żelatyny
- posypka czekoladowa
- 2-3 łyżki kawy zaparzonej
Wykonanie:
Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy porcjami wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do blaszki (wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
Beza orzechowa:
Orzechy włoskie mielimy na drobne kawałki - nie na miałko!
Orzechy włoskie mielimy na drobne kawałki - nie na miałko!
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, gdy poprzedni cukier się rozpuści. Do lśniącej piany z białek dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę wykładamy na blaszkę (24 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (lub z termoobiegiem przez około 20-25 min.). Studzimy na kratce.
Masa kawowa:
Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki i rozprowadzamy w nim proszki budyniowe oraz żółtka. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy kawę rozpuszczalną i mieszamy, aż się rozpuści.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu na zmianę z mascarpone i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę
Galaretka czekoladowo-kawowa:
Czekoladę drobno siekamy.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu na zmianę z mascarpone i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę
Galaretka czekoladowo-kawowa:
Czekoladę drobno siekamy.
Wodę zagotowujemy.
Z podanej porcji gorącej wody odlewamy około 1/3 szklanki i rozpuszczamy w niej żelatynę.
W pozostałej ilości gorącej wodzie rozpuszczamy kawę, czekoladę i cukier. Mieszamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Następnie próbujemy i gdy jest za mało słodka, to słodzimy według własnego gustu. Na końcu łączymy z rozpuszczoną żelatyną i mieszamy. Chłodzimy.
Składanie ciasta:
Z podanej porcji gorącej wody odlewamy około 1/3 szklanki i rozpuszczamy w niej żelatynę.
W pozostałej ilości gorącej wodzie rozpuszczamy kawę, czekoladę i cukier. Mieszamy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Następnie próbujemy i gdy jest za mało słodka, to słodzimy według własnego gustu. Na końcu łączymy z rozpuszczoną żelatyną i mieszamy. Chłodzimy.
Składanie ciasta:
Biszkopt umieszczamy w blaszce, której się piekł i skrapiamy zaparzoną kawą. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy kawowej i przykrywamy bezą orzechową. Na bezie rozsmarowujemy drugą połowę masy kawowej i na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Posypujemy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Bardzo fajny przepis. Uwielbiam ciasta z dodatkiem kawy, dlatego na pewno spróbuję je kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńMm kawowe smaki to coś dla mnie. Zapiszę przepis na przyszłość. :)
OdpowiedzUsuń