Śnieżne muffinki
Śnieżne muffinki to czekoladowe babeczki w środku nadziane kulką kokosową, oblane polewą z gorzkiej czekolady i posypane po wierzchu wiórkami kokosowymi. Wychodzą pyszne, mięciutkie i mocno czekoladowe, gdyż oprócz kakao do ciasta dodajemy rozpuszczoną czekoladę gorzką. Poza tym w środku mamy słodką niespodziankę w postaci kulek kokosowych, powstałych z wiórków kokosowych namoczonych w słodzonym mleku skondensowanym.
Muffinki są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu - nie trzeba posiadać nawet miksera. Świetnie się sprawdzą, gdy najdzie nas ochota na "coś" słodkiego lub zaskoczą niezapowiedziani goście. Idealne jako deser do kawy, a także na wynos - do pracy, szkoły, czy na wycieczkę....
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 80 g wiórków kokosowych
- 120 g mleka skondensowanego słodzonego
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietanki 30%
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Nadzienie:
W misce mieszamy wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym słodzonym. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Ciasto na muffinki:
W rondelku rozpuszczamy masło razem z gorzką czekoladą. Studzimy.
W jednej misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę pszenną z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy rózgą jajka z mlekiem, a następnie dodajemy wystudzone masło z czekoladą i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i mieszamy łyżką drewnianą do uzyskania jednolitej konsystencji.
W rondelku rozpuszczamy masło razem z gorzką czekoladą. Studzimy.
W jednej misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę pszenną z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy rózgą jajka z mlekiem, a następnie dodajemy wystudzone masło z czekoladą i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i mieszamy łyżką drewnianą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do papilotek na muffinki wykładamy na dno około 1,5-2 łyżeczki ciasta. Następnie umieszczamy kulkę kokosową, lekko dociskając i na wierzch ponownie wykładamy około 1,5-2 łyżeczki ciasta. Całość powinna zajmować około 3/4 objętości papilotki.
Pieczemy 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. Studzimy na kratce.
Polewa:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
Polewę rozprowadzamy po wierzchu wystudzonych muffinek i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Przepysznie wyglądają i w środku i na zewnątrz.
OdpowiedzUsuńzrobiłem dla moich klubowiczów wariację Fit - dorzuciłem trochę białka bezsmakowego, zastąpiłem polewę bezcukrowym odpowiednikiem i nawet było całkiem dobre:)
OdpowiedzUsuńWitam, ile babeczek wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuń12 szt. :)
UsuńCzy blaszka na 12 babeczek wystarczy, czy będzie za mała na ten przepis?
OdpowiedzUsuńWystarczy, i mnie wyszło dokładnie 12 szt.
UsuńWitam, babeczki w piekarniku. Ciasto wyszło mi dość gęste i trochę jak na 12 babeczek za dużo, źle się ciasto nakładało do foremek. Musiałam nakładać pod samą górę, teraz widzę w piekarniku że urosły ponad foremki.
OdpowiedzUsuńI jeszcze muszę napisać, że moje babeczki bardzo mocno popękały, tak że widać nadzienie.
OdpowiedzUsuńW smaku bardzo dobre, ale trochę za suche.
OdpowiedzUsuń