Duszone żeberka w piwie
Żeberka wieprzowe duszone w piwie to propozycja obiadowa, która trafia w męskie gusta. Niewielkie kawałki żeberek w aromatycznym i aksamitnym sosie piwnym z dodatkiem cebuli, długo duszone w garnku. Tak przygotowane mięso jest mięciutkie oraz kruche i z łatwością odchodzi od kości, a sos wychodzi niesamowity w smaku. Spora ilość cebuli nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Osobiście wystarczyłby mi tylko sam ten sos z ziemniakami ;)
Najlepiej smakują podane z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
- ok. 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- ok. 300 ml bulionu
- 400 ml piwa
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela anielskiego
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu żeberek. Następnie przenosimy do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem.
Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90 min.
Po tym czasie, żeberka wyciągamy na talerz.
W około 1/3 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz dodajemy musztardę.
Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min., aż sos zgęstnieje. Ponownie umieszamy żeberka w gotowym sosie piwnym.
Najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Ciekawy przepis. Danie trafiłoby w gust mojego męża. ;)
OdpowiedzUsuńMąż uwielbia żeberka, taka wersja pewnie będzie mu smakowała
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne danie. :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś żeberka na grilla z piwem ale to całkiem inna bajka :) żeberka jak na grafice to przypominają się jak babcia robiła.
OdpowiedzUsuńŻeberka pod każdą postacią są wyborne, najbardziej lubię w miodowej glazurze.
OdpowiedzUsuńMój mąż byłby zadowolony. Uwielbia żeberka, zawsze je przyżądza.
OdpowiedzUsuń