Świąteczny indyk z suszonymi owocami
Rolada z piersi indyka w świątecznym stylu, faszerowana masą z kurczaka z dodatkiem suszonych owoców - moreli oraz żurawiny, pieczona w piekarniku. Znakomita zarówno na ciepło, podana na obiad, jak i na zimno jako dodatek do pieczywa - pyszna w towarzystwie chrzanu.
Taka drobiowa rolada jest delikatna w smaku, a do tego lżejsza i zdrowsza od schabu, czy innego czerwonego mięsa. Pieczona w piekarniku ma też mniej kalorii.
Świetnie się sprawdzi jako przystawka sylwestrowa na stół lub noworoczny obiad.
Składniki:
- ok. 1 kg fileta z indyka
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- ok. 80 g suszonych moreli
- ok. 50 g suszonej żurawiny
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- ok. 1 litr bulionu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości. Studzimy. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładką masę z dodatkiem odrobiny bulionu, w którym się gotował.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Suszone morele kroimy na małe kawałki, a żurawinę zostawiamy w całości.
Do masy z kurczaka dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz suszone owoce - morele i żurawinę. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Filet z indyka nacinamy wzdłuż na pół (nie docinamy do końca), rozkładamy, a następnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą, aby otrzymać duży płat mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną.
Na płat mięsa wykładamy równomiernie farsz z kurczaka z suszonymi owocami, a następnie zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną. Roladę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
W rondlu podgrzewamy sos sojowy, miód, oliwę i sok jabłkowy. Połową marynaty podlewamy indyka w naczyniu żaroodpornym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 2 godziny, w trakcie pieczenia podlewamy kilka razy mięso pozostałą marynatą.
Roladę podajemy na ciepło lub na zimno, pokrojoną w plastry.
*źródło inspiracji - magazyn "Sól i Pieprz"
Komentarze
Prześlij komentarz