Świąteczny indyk z suszonymi owocami

Rolada z piersi indyka w świątecznym stylu, faszerowana  masą z kurczaka z dodatkiem suszonych owoców - moreli oraz żurawiny, pieczona w piekarniku. Znakomita zarówno na ciepło, podana na obiad, jak i na zimno jako dodatek do pieczywa - pyszna w towarzystwie chrzanu.

Taka drobiowa rolada jest delikatna w smaku, a do tego lżejsza i zdrowsza od schabu, czy innego czerwonego mięsa. Pieczona w piekarniku ma też mniej kalorii.
Świetnie się sprawdzi jako przystawka sylwestrowa na stół lub noworoczny obiad.

Rolada z indyka z suszonymi owocami

Składniki:
  • ok. 1 kg fileta z indyka
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • ok. 80 g suszonych moreli
  • ok. 50 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • ok. 1 litr bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona


Wykonanie:

W garnku zagotowujemy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie.

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości. Studzimy. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładką masę z dodatkiem odrobiny bulionu, w którym się gotował.

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Suszone morele kroimy na małe kawałki, a żurawinę zostawiamy w całości.

Do masy z kurczaka dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz suszone owoce - morele i żurawinę. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Filet z indyka nacinamy wzdłuż na pół (nie docinamy do końca), rozkładamy, a następnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą, aby otrzymać duży płat mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną.
Na płat mięsa wykładamy równomiernie farsz z kurczaka z suszonymi owocami, a następnie zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną. Roladę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

W rondlu podgrzewamy sos sojowy, miód, oliwę i sok jabłkowy. Połową marynaty podlewamy indyka w naczyniu żaroodpornym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 2 godziny, w trakcie pieczenia podlewamy kilka razy mięso pozostałą marynatą.
Roladę podajemy na ciepło lub na zimno, pokrojoną w plastry.


Świąteczna rolada z indyka z suszonymi owocami

Indyk faszerowany kurczakiem i suszonymi owocami

Rolada z indyka faszerowana kurczakiem i suszonymi owocami

Filet z indyka z suszonymi owocami

Filet z indyka faszerowany kurczakiem i suszonymi owocami

*źródło inspiracji - magazyn "Sól i Pieprz"

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny