Śledzie w jogurcie naturalnym
Śledzie w jogurcie naturalnym to mniej kaloryczna wersja bardzo popularnych śledzi w śmietanie.
Śledzie przygotowane są z dodatkiem jabłka, ogórków konserwowych oraz cebuli, w gęstym jogurcie naturalnym. Wszystkie składniki łącznie ze śledziami kroimy w paseczki, w ten sposób otrzymujemy paseczkową sałatkę śledziową, której wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą.
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych w oleju
- 1 jabłko
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- pieprz
Wykonanie:
Śledzie osuszamy z oleju i kroimy w paseczki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Osuszamy.
Jabłko myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w paseczki razem ze skórką.
Ogórki konserwowe osuszamy z zalewy octowej i również kroimy w paseczki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Osuszamy.
Jabłko myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w paseczki razem ze skórką.
Ogórki konserwowe osuszamy z zalewy octowej i również kroimy w paseczki.
Wszystkie składniki mieszamy razem z jogurtem naturalnym. Przyprawiamy pieprzem i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Najlepsze są na drugi dzień.
Rada:
Najlepsze są na drugi dzień.
Rada:
Do sałatki możemy użyć także śledzi solonych z zalewy. Jednak wcześniej śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godz., a najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz