Owoce z wysokim IG a dieta dla cukrzyków: czy trzeba z nich zrezygnować?
Cukrzyca to choroba, która wymaga specjalistycznej diety. Czynnikiem, na który trzeba zwracać największą uwagę, jest indeks glikemiczny. Niestety wysokie IG ma wiele owoców – czy to oznacza, że dieta dla cukrzyków wymaga ich rezygnacji?
Dieta dla cukrzyków a IG
Nie oznacza to jednak, że wszystkie węglowodany są złe i zakazane w jadłospisie diabetyka. Więcej na temat tego, które węglowodany są dozwolone w menu dla cukrzyka, dowiecie się np. ze strony specjalisty od żywienia Michała Wrzoska - https://michalwrzosek.pl/dietetyka-kliniczna/dieta-w-cukrzycy/. Niestety okazuje się, że wysokie IG mają nie tylko sklepowe słodycze i ciasta – również wiele owoców ma jego wysoki wskaźnik. Pojawia się pytanie – jakie owoce przy cukrzycy są dozwolone, a które są zakazane?
Czy osoby chorujące na cukrzycę muszą całkowicie zrezygnować ze słodkich owoców? Idealna odpowiedź brzmi: tak. Jeżeli jednak są to nasze ulubione owoce, bez których nie wyobrażamy sobie życia, to starajmy się chociaż jeść je rzadko i w małych porcjach. Włączajmy je do posiłków, które składają z produktów o niskim IG, żeby zrównoważyć ich poziom cukru. Warto też pamiętać, że im owoc bardziej dojrzały, tym wyższy ma czynnik IG.
Dlatego właśnie, jeżeli już naprawdę chcemy spożyć owoc z zakazanej listy, to jedzmy go, kiedy jest jeszcze zielony – banany z brązowymi plamkami sprawią, że cukier podskoczy ostro w górę!
Dieta dla cukrzyków a IG
Pierwszą rzeczą, której uczą się osoby z cukrzycą, jest indeks glikemiczny (IG) poszczególnych produktów. Jest to wskaźnik, który mówi nam o tempie wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu konkretnego pokarmu. Porównuje się go do wzrostu glikemii, jaki następuje po zjedzeniu analogicznej dawki węglowodanów w formie czystej glukozy. Chociaż brzmi to bardzo skomplikowanie, to w zasadzie sprowadza się do tego, że cukrzycy powinni unikać pokarmów, które powodują skoki poziomu cukru we krwi. Najlepiej jest więc wybierać produkty o niskim IG.
Zazwyczaj produkty pod względem IG dzielimy na:
Dieta osoby chorej na cukrzycę powinna składać się w większości z produktów o niskim indeksie glikemicznych, a tylko czasami powinny znajdować się w niej produkty o średnim IG. Oczywiście produkty z IG powyżej 70 są z zasady zakazane. Zazwyczaj produkty o najwyższym IG to węglowodany przetworzone, a więc białe pieczywo, ciastka, słodycze. Dieta dla diabetyków właśnie te produkty powinna wykluczać. Nie tylko powodują one skoki glukozy we krwi, ale prowadzą też do nadwagi i otyłości, ponieważ są kaloryczne.
- IG poniżej 55 – niski indeks glikemiczny,
- IG 55-70 – średni indeks glikemiczny,
- IG powyżej 70 – wysoki indeks glikemiczny.
Z jakich produktów powinna składać się dieta w cukrzycy?
Które węglowodany są dozwolone w diecie dla cukrzyków?
Nie oznacza to jednak, że wszystkie węglowodany są złe i zakazane w jadłospisie diabetyka. Więcej na temat tego, które węglowodany są dozwolone w menu dla cukrzyka, dowiecie się np. ze strony specjalisty od żywienia Michała Wrzoska - https://michalwrzosek.pl/dietetyka-kliniczna/dieta-w-cukrzycy/. Niestety okazuje się, że wysokie IG mają nie tylko sklepowe słodycze i ciasta – również wiele owoców ma jego wysoki wskaźnik. Pojawia się pytanie – jakie owoce przy cukrzycy są dozwolone, a które są zakazane?
Wskaźnik IG w owocach
Chociaż owoce są zazwyczaj zalecane na dietach, to niestety dieta dla cukrzyków jest tutaj wyjątkiem. Owoce oprócz dużej ilości witamin i składników mineralnych są też źródłem cukrów prostych – fruktozy. Wiele z nich jest jednak dozwolonych. Należą do nich:
Są jednak owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny i nie powinny znaleźć się w menu dla cukrzyka. Należą do nich najsłodsze owoce:
- cytrusy (pomarańcze, cytryny, grejpfruty);
- owoce jagodowe (maliny, truskawki, jeżyny, borówki, agrest, aronia);
- jabłka i gruszki;
- brzoskwinie, śliwki, nektarynki, wiśnie.
Są jednak owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny i nie powinny znaleźć się w menu dla cukrzyka. Należą do nich najsłodsze owoce:
- winogrona,
- banany,
- arbuzy,
- melony,
- ananasy.
Czy owoce z wysokim IG są zakazane w diecie diabetyka?
Czy osoby chorujące na cukrzycę muszą całkowicie zrezygnować ze słodkich owoców? Idealna odpowiedź brzmi: tak. Jeżeli jednak są to nasze ulubione owoce, bez których nie wyobrażamy sobie życia, to starajmy się chociaż jeść je rzadko i w małych porcjach. Włączajmy je do posiłków, które składają z produktów o niskim IG, żeby zrównoważyć ich poziom cukru. Warto też pamiętać, że im owoc bardziej dojrzały, tym wyższy ma czynnik IG.
Dlatego właśnie, jeżeli już naprawdę chcemy spożyć owoc z zakazanej listy, to jedzmy go, kiedy jest jeszcze zielony – banany z brązowymi plamkami sprawią, że cukier podskoczy ostro w górę!
* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny
Warto zapoznać się z indeksem IG owoców również w prewencji cukrzycy.
OdpowiedzUsuńNie mam cukrzycy ale nigdy nic nie wiadomo. Warto wiedzieć takie rzeczy.
OdpowiedzUsuńŚwietny artykuł dla osób zmagających się z cukrzycą!
OdpowiedzUsuń