Batoniki musli z białą czekoladą
Domowe batoniki musli - prosty i szybki przepis! Tylko 4 składniki + polewa. Bez dodatku cukru. Przygotowane z naturalnej granoli z suszonymi owocami, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowo-fruktozowego i innych sztucznych dodatków czy konserwantów. Batoniki oblane są z jednej strony polewą z białej czekolady, u mnie z dodatkiem liofilizowanych malin.
Batoniki musli to pyszna i zdrowa przekąska, gdy najdzie ochota na "coś słodkiego". Można je zabrać ze sobą na wynos - do pracy, szkoły, czy na wycieczkę. Takie domowe batony to dużo lepsza i zdrowsza alternatywa od tych gotowych, sklepowych, które często w składzie mają chemiczne dodatki, konserwanty, niezdrowe tłuszcze oraz sztuczne słodziki.
Wykonanie batoników musli w domu jest naprawdę proste i nie trzeba wcale dużo składników, by wyszły pyszne. Każdy sobie z nimi poradzi!
Aby zmniejszyć ich kaloryczność, można zrezygnować z polewy z białej czekolady lub kupić taką bez dodatku cukru.
Ja użyłam czekolady ALLNUTRITION PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE CRISPY VANILLA - to biała czekolada o smaku waniliowym z dodatkiem liofilizowanych malin. Czekolada wytwarzana jest w tradycyjny, ręczny sposób i nie zawiera cukru - słodzona jest erytrolem. Wyprodukowana jest z odtłuszczonego mleka w proszku, przez co zawiera mniej niepotrzebnych kalorii. Zawiera aż 21% najwyższej jakości białka.
Smakuje naprawdę przepysznie i jest zdrowym zamiennikiem tradycyjnej białej czekolady. Słodki, mleczny smak czekolady przełamany jest kwaskowatymi, drobnymi kawałkami malin. Nie jest przesłodzona i sięga się po nią z wielką przyjemnością!
A jeśli szukacie dobrej jakości granoli to polecam FITKING DELICIOUS GRANOLA od Allnutrition.
To granola owocowa na bazie płatków owsianych, siemienia lnianego, ziaren słonecznika, suszonych owoców i produktów pszczelich. Posiada najwyższej jakości skład, bez zbędnych dodatków, chemii i konserwantów. Nie zawiera oleju palmowego, pszenicy oraz syropu glukozowo-fruktozowego. Bogata jest w błonnik oraz jest naturalnym źródłem witamin i minerałów. m.in.: witaminy E, fosforu, magnezu, cynku. Idealny dodatek do mleka, jogurtu, kefiru lub fit deserów. Świetnie smakuje też solo jako przekąska między posiłkami.Składniki:
- 2 szklanki granoli owocowej (u mnie: FITKING DELICIOUS GRANOLA)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka mleka
Polewa:
- 100 g białej czekolady (u mnie: PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE CRISPY VANILLA)
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
W wysokim rondlu rozpuszczamy masło z miodem. Do rozpuszczonych składników dodajemy mleko i mieszamy. Na końcu, do gorących składników, wsypujemy granolę i mieszamy dokładnie łyżką. Przenosimy do keksówki (ok. 11 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i mocno dociskamy masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 20 min. Studzimy.
Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę białą oraz masło. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.Gorącą czekoladę rozprowadzamy do wierzchu wystudzonej masy musli. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia czekolady.
Wyciągamy z lodówki i musimy odczekać około 60 min., gdyż prosto z lodówki masa będzie dość twarda i trudna do krojenia, a następnie kroimy na 6 równych batoników (np. za pomocą radełka).
Rada:
Batoniki możemy wykonać w gotowych foremkach do batoników, wtedy nie trzeba męczyć się z ich krojeniem.
Nie tylko smacznie wyglądają ale i pięknie ozdobione. <3
OdpowiedzUsuń