Wiśnie w czekoladzie na kruchym cieście
Czekoladowo-wiśniowy sernik na zimno z mascarpone, z dodatkiem masy wiśniowej a'la kisiel, przygotowany na kruchym spodzie. Wierzch ciasta obsypany jest gorzkim kakao oraz udekorowany wiśniami liofilizowanymi. Prawdziwa rozpusta!
Ciasto jest pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli chcemy jeszcze bardziej przyśpieszyć i uprościć sposób jego wykonania, to zamiast ciasta kruchego możemy zrobić spód herbatnikowy - z mielonych herbatników i rozpuszczonego masła. Otrzymamy wtedy szybkie ciasto bez pieczenia.
To pyszny wegański krem o smaku czekoladowo-wiśniowym, wyprodukowany na bazie ekstraktu kokosowego. Krem jest 100% wegański i nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo nie zawiera cukru, ani oleju palowego - słodzony jest maltitolem. Świetnie komponuje się też z naleśnikami, omletami, waflami ryżowymi i innymi deserami.
Sama nie jestem weganką i rzadko kupuje produkty typowo wegańskie, ale ten krem mega pozytywnie mnie zaskoczył. Ma świetną, kremową konsystencję i obłędny czekoladowy smak z wyczuwalną nutą wiśni. Jest to jeden z lepszych kremów tej firmy i ogólnie, jakie miałam okazję spróbować. Można się w nim zakochać już od pierwszej łyżeczki!
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Masa wiśniowa:
- ok. 300-350 g wiśni mrożonych
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Masa czekoladowa:
- 250 g serka mascarpone
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g kremu VegeLove Choco Cherry Allnutrition
Dodatkowo do dekoracji:
- kakao
- wiśnie liofilizowane
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno tortownicy oraz brzegi do połowy tortownicy (o średnicy około 20-21cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 min. Studzimy.
Masa wiśniowa:
Wiśnie umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie rozmrożą się. Zagotowujemy.
W 3 łyżkach zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się wiśni. Mieszamy, cały czas gotując na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i zrobi się podobna do kisielu.
Wiśnie wykładamy na zimy spód i studzimy.
Masa czekoladowa:
Połowę czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach, a drugą połowę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej, rozpuszczonej czekolady dodajemy 2 łyżki śmietanki kremówki. Mieszamy.
Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy krem czekoladowo-wiśniowy oraz pozostałą ilość śmietanki kremówki. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, sztywną masę. Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy czekoladę tartą i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Masę czekladową wykładamy na masę wiśniową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem wierzch posypujemy gorzkim kakao i dekorujemy wiśniami liofilizowanymi.
Przechowujemy w lodówce.
Wiśnie i czekolada to połączenie idealne. Już kocham to ciasto. :)
OdpowiedzUsuńzrobilam to ciasto ale krem mi się zwarzył nie wiem co zle zrobilam
OdpowiedzUsuńMoże rozpuszczona czekolada była za słabo wystudzona. Powinna być całkowicie zimna.
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić krem VegeLove?
OdpowiedzUsuńCiężko zastąpić bo ma smak czekoladowo-wiśniowy i żaden zamiennik o takim samym smaku nie przychodzi mi do głowy.
UsuńMożna dodać zwykły krem czekoladowy + osobno liofilizowany grys wiśniowy lub postawić na sam smak czekoladowy bez wiśniowej nuty