Konfitury
Konfitury bez problemu można odróżnić od innych owocowych przetworów, jak dżemy czy powidła, jednak zdarza się, że wciąż są mylone.
Wszystkie wyżej wymienione produkty wytwarzane są
z owoców różnego rodzaju. Konfitury jednak wyróżniają się tym, iż do nich
zrobienia wykorzystuje się większą ilość owoców, a także o wiele mniejszą ilość
białego cukru - w dżemie może to być nawet 300g cukru na kilogram owoców!
Dzięki temu konfitura może być idealnym słodkim przysmakiem również dla osób
będących na diecie. Nie dodaje się do nich także żadnych substancji
zagęszczających, co sprawia, że są zdecydowanie zdrowsze od innych
wyrobów.
Konfitury wyróżniają się też tym, iż można w nich
znaleźć całe lub połówki owoców. W przypadku dżemów są one drobniej pokrojone i
nieco rozgotowane, gdyż wymagają kilkukrotnego gotowania. Konfitury zaś
są smażone po dodaniu do bardzo gęstego syropu lub zagęszczonego soku z
winogron. Robi się to w taki sposób, aby nie zostały rozgotowane, a zamiast
tego zrobiły się szkliste. Do zrobienia domowej konfitury wybiera się najlepsze
pod względem jakości owoce, które nie są w żaden sposób uszkodzone - muszą być
dojrzałe i bardzo słodkie. Nie należy dodawać do niej żadnych konserwantów,
gdyż biały cukier sam w sobie wystarczająco zakonserwuje gotowy produkt.
Do czego wykorzystywać konfitury?
Słodkie, drobne przyjemności lubi chyba każdy.
Niewiele jest jednak takich słodyczy, które jednocześnie mogą być zdrowe.
Dlatego warto sięgać po konfitury, które są wspaniałym dodatkiem do deserów,
kanapek, ciast oraz do różnego rodzaju mięs. Dobrze komponują się z serami
pleśniowymi, a także tradycyjnie - jako uzupełnienie naleśników, racuchów czy
placków. Świetnie sprawdzają się również dodane do herbaty zamiast miodu.
Często służą jako warstwa do przełożenia tortów oraz jako nadzienie w
drożdżówkach. Co więcej, domowe konfitury w ozdobnym słoiczku doskonale sprawdzą się jako niewielki prezent dla bliskiej osoby.
Niekonwencjonalne konfitury – ciekawe pomysły na przetwory!
Konfitury kojarzą się przede wszystkim z takimi
owocami, jak truskawki, maliny, żurawina czy morele. Często można jednak
spotkać przepisy, które łączą ze sobą wiele innych smaków. Wśród propozycji
znajdują się konfitury z płatków kwiatów, z pomarańczy z dodatkiem tymianku lub
z cytryny z dodatkiem imbiru. Dedykowane są przede wszystkim osobom, które
lubią ekskluzywne smaki i z chęcią poeksperymentują z innymi zestawieniami.
Konfitury w ekskluzywnej formie
Domowe konfitury, robione przez babcię z owoców z
sadu są niewątpliwie najsmaczniejszą wersją tego produktu. Niestety, mało kto
może cieszyć się dzisiaj takim smakiem. W Internecie znaleźć można wiele
rozmaitych przepisów na te i inne przetwory, które oddadzą namiastkę pyszności
znanej z dzieciństwa. Nie każdy ma jednak czas i zdolności kucharskie, aby
odwzorowywać receptury na konfitury, bez ryzyka przypalenia cukru. Jakie jest
więc najlepsze rozwiązanie tej sytuacji? Na rynku znaleźć można coraz więcej
firm, które do produkcji swoich dżemów, konfitur i powideł korzystają wyłącznie
z ekologicznych owoców. Co więcej, biały cukier często zastępowany jest innymi,
zdrowszymi składnikami. Chcąc kupić dobre i zdrowe przetwory, nie trzeba
specjalnie szukać sklepu ekologicznego, w którym zazwyczaj zastać można bardzo
wysokie ceny. Warto zapoznać się z asortymentem, który oferują delikatesy online
- znajdują się tam produkty równie wysokiej jakości, w bardzo atrakcyjnych cenach i z możliwością dostawy prosto do domu.
Konfitury - nasz sposób na domową słodycz
Owoce zamknięte w słoiku pozwolą poczuć smak lata nawet w środku zimy. Dodane do herbaty rozgrzeją, zaś jako uzupełnienie deseru
jeszcze bardziej osłodzą daną chwilę. Nieważne, czy ze sklepu, czy samodzielnie
przygotowane według babcinych receptur - warto mieć w spiżarni choć jeden
słoiczek, w gotowości na chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Co więcej, zapas
konfitur jest idealny, gdy trzeba na ostatnią chwilę przygotować ciasto lub
deser.
Klasyczne połączenia owoców czy ekskluzywne
zestawienia z przyprawami - każdy może znaleźć swój ulubiony smak. Będzie to
również świetny pomysł na miły podarunek lub jako dodatek do prezentu. Coraz
więcej par młodych również decyduje się na obdarowanie swoich weselnych gości
małym słoiczkiem konfitur, które za jakiś czas przypomną wspólne celebrowanie
tego dnia. W ten sposób okazać można wiele emocji i uczuć, a także radości ze
wspólnego spędzania czasu. Każdy z pewnością doceni taki gest, zwłaszcza, jeśli
uda się trafić w jego ulubione smaki.
* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny
Bardzo lubię. Niestety nie potrafię ich robić.
OdpowiedzUsuń