Konfitury

Konfitury są jednymi z najbardziej lubianych przetworów owocowych wśród młodszych i starszych miłośników słodkości. Robione są z różnego rodzaju owoców, między innymi malin, pomarańczy, truskawek, jabłek czy winogron. Ich smak często kojarzy się z dzieciństwem i beztroskim spędzaniem czasu z rodziną, dzięki czemu babcine przepisy wciąż przekazywane są z pokolenia na pokolenie, aby ten wyjątkowy smak zapamiętać na jak najdłużej.

Konfitury


Konfitura a dżem - jaka jest różnica?

Konfitury bez problemu można odróżnić od innych owocowych przetworów, jak dżemy czy powidła, jednak zdarza się, że wciąż są mylone.

Wszystkie wyżej wymienione produkty wytwarzane są z owoców różnego rodzaju. Konfitury jednak wyróżniają się tym, iż do nich zrobienia wykorzystuje się większą ilość owoców, a także o wiele mniejszą ilość białego cukru - w dżemie może to być nawet 300g cukru na kilogram owoców! Dzięki temu konfitura może być idealnym słodkim przysmakiem również dla osób będących na diecie. Nie dodaje się do nich także żadnych substancji zagęszczających, co sprawia, że są zdecydowanie zdrowsze od innych wyrobów. 

Konfitury wyróżniają się też tym, iż można w nich znaleźć całe lub połówki owoców. W przypadku dżemów są one drobniej pokrojone i nieco rozgotowane, gdyż wymagają kilkukrotnego gotowania. Konfitury zaś są smażone po dodaniu do bardzo gęstego syropu lub zagęszczonego soku z winogron. Robi się to w taki sposób, aby nie zostały rozgotowane, a zamiast tego zrobiły się szkliste. Do zrobienia domowej konfitury wybiera się najlepsze pod względem jakości owoce, które nie są w żaden sposób uszkodzone - muszą być dojrzałe i bardzo słodkie. Nie należy dodawać do niej żadnych konserwantów, gdyż biały cukier sam w sobie wystarczająco zakonserwuje gotowy  produkt.

Do czego wykorzystywać konfitury?

Słodkie, drobne przyjemności lubi chyba każdy. Niewiele jest jednak takich słodyczy, które jednocześnie mogą być zdrowe. Dlatego warto sięgać po konfitury, które są wspaniałym dodatkiem do deserów, kanapek, ciast oraz do różnego rodzaju mięs. Dobrze komponują się z serami pleśniowymi, a także tradycyjnie - jako uzupełnienie naleśników, racuchów czy placków. Świetnie sprawdzają się również dodane do herbaty zamiast miodu. Często służą jako warstwa do przełożenia tortów oraz jako nadzienie w drożdżówkach. Co więcej, domowe konfitury w ozdobnym słoiczku  doskonale sprawdzą się jako niewielki prezent dla bliskiej osoby.

Niekonwencjonalne konfitury – ciekawe pomysły na przetwory!

Konfitury kojarzą się przede wszystkim z takimi owocami, jak truskawki, maliny, żurawina czy morele. Często można jednak spotkać przepisy, które łączą ze sobą wiele innych smaków. Wśród propozycji znajdują się konfitury z płatków kwiatów, z pomarańczy z dodatkiem tymianku lub z cytryny z dodatkiem imbiru. Dedykowane są przede wszystkim osobom, które lubią ekskluzywne smaki i z chęcią poeksperymentują z innymi zestawieniami.

Konfitury w ekskluzywnej formie

Domowe konfitury, r
obione przez babcię z owoców z sadu są niewątpliwie najsmaczniejszą wersją tego produktu. Niestety, mało kto może cieszyć się dzisiaj takim smakiem. W Internecie znaleźć można wiele rozmaitych przepisów na te i inne przetwory, które oddadzą namiastkę pyszności znanej z dzieciństwa. Nie każdy ma jednak czas i zdolności kucharskie, aby odwzorowywać receptury na konfitury, bez ryzyka przypalenia cukru. Jakie jest więc najlepsze rozwiązanie tej sytuacji? Na rynku znaleźć można coraz więcej firm, które do produkcji swoich dżemów, konfitur i powideł korzystają wyłącznie z ekologicznych owoców. Co więcej, biały cukier często zastępowany jest innymi, zdrowszymi składnikami. Chcąc kupić dobre i zdrowe przetwory, nie trzeba specjalnie szukać sklepu ekologicznego, w którym zazwyczaj zastać można bardzo wysokie ceny. Warto zapoznać się z asortymentem, który oferują delikatesy online - znajdują się tam produkty równie wysokiej jakości, w bardzo  atrakcyjnych cenach i z możliwością dostawy prosto do domu.

Konfitury - nasz sposób na domową słodycz

Owoce zamknięte w słoiku pozwolą poczuć smak lata nawet w śro
dku zimy. Dodane do herbaty rozgrzeją, zaś jako uzupełnienie deseru jeszcze bardziej osłodzą daną chwilę. Nieważne, czy ze sklepu, czy samodzielnie przygotowane według babcinych receptur - warto mieć w spiżarni choć jeden słoiczek, w gotowości na chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Co więcej, zapas konfitur jest idealny, gdy trzeba na ostatnią chwilę przygotować ciasto lub deser.

Klasyczne połączenia owoców czy ekskluzywne zestawienia z przyprawami - każdy może znaleźć swój ulubiony smak. Będzie to również świetny pomysł na miły podarunek lub jako dodatek do prezentu. Coraz więcej par młodych również decyduje się na obdarowanie swoich weselnych gości małym słoiczkiem konfitur, które za jakiś czas przypomną wspólne celebrowanie tego dnia. W ten sposób okazać można wiele emocji i uczuć, a także radości ze wspólnego spędzania czasu. Każdy z pewnością doceni taki gest, zwłaszcza, jeśli uda się trafić w jego ulubione smaki.

 

Konfitury

* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

 

 

  

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny