Sernik ze słonecznikiem i polewą z palonej białej czekolady
Sernik ze słonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny, o bardzo kremowej konsystencji. I nie opada!
Wisienką na torcie jest tu kremowa polewa ze śmietanki kremówki i palonej białej czekolady, która ma cudowny, delikatnie karmelowy smak. Dopełnieniem są karmelizowane, chrupiące ziarna słonecznika. Dla mnie to sernik doskonały!
Sam sernik jest szybki i prosty w wykonaniu - wystarczy dosłownie 15 minut naszej pracy i ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie piekarnika parowego, to wystarczy włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą.
Tak doskonały sernik warto wyeksponować na stole, by się wyróżniał i zwracał uwagę gości. W tym celu świetnie się sprawdzą różnego rodzaju patery na ciasto.
Patera to duży, ozdobny talerz na podstawce lub nóżce, który służy do efektownego zaserwowania tortów, ciast, ciasteczek i innych deserów czy owoców. Patera może być płaska, pojedyncza, która świetnie sprawdzi się do serwowania ciast i tortów lub wielopoziomowa do podawania owoców, ciastek i pokrojonych ciast. Na rynku dostępne są patery szklane, porcelanowe, kamionkowe, metalowe czy plastikowe, a także obrotowe oraz z kloszem.
Elegancka patera, np. porcelanowa to ważny element dekoracyjny stołu, który jest niezastąpiony podczas świąt, przyjęć czy innych rodzinnych imprez.
Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki:
Wykonanie:
Spód:
- Sernik bardzo czekoladowy
- Sernik chałwowy
- Kawowe sernikobrownie
- Sernik z jagodami
- Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową
- Orzechowy sernik gotowany
- Sernik z jagodami i białą czekoladą
- Sernik kajmakowy z popcornem
Składnki:
Spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 5 jajek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 150 g masła słonecznikowego
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 100 g śmietanki 30%
Posypka:
- 1 łyżka cukru
- 1 pełna łyżka masła
- ok. 100 g ziaren słonecznika
Spód:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 24 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Twaróg przenosimy do miski i dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy cukier, masło słonecznikowe oraz śmietankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej z funkcją pary) i pieczemy około 80-90 min. Zostawiamy w zamkniętym i wyłączonym piekarniku jeszcze na około 15-20 min., a następnie studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Zimny sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
Czekoladę białą drobno siekamy i wykładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 10-13 min., aż czekolada zbrązowieje. Uważamy jednak, by nie spalić czekolady.
W rondelku podrzewamy śmietankę kremówką - nie zagotowujemy.
W gorącej śmietance rozpuszczamy paloną białą czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
Wystudzoną polewę rozsmarowujemy na wierzchu sernika.
Posypka:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy słonecznik i prażymy go na małym ogniu, aż cały pokryje się karmelem. Studzimy.
Zimnym, karmelizowanym słonecznikiem posypujemy wierzch ciasta.
Przechowujemy w lodówce.
Masa serowa:
Twaróg przenosimy do miski i dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy cukier, masło słonecznikowe oraz śmietankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej z funkcją pary) i pieczemy około 80-90 min. Zostawiamy w zamkniętym i wyłączonym piekarniku jeszcze na około 15-20 min., a następnie studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Zimny sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
Czekoladę białą drobno siekamy i wykładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 10-13 min., aż czekolada zbrązowieje. Uważamy jednak, by nie spalić czekolady.
W rondelku podrzewamy śmietankę kremówką - nie zagotowujemy.
W gorącej śmietance rozpuszczamy paloną białą czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
Wystudzoną polewę rozsmarowujemy na wierzchu sernika.
Posypka:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy słonecznik i prażymy go na małym ogniu, aż cały pokryje się karmelem. Studzimy.
Zimnym, karmelizowanym słonecznikiem posypujemy wierzch ciasta.
Przechowujemy w lodówce.
Cudowny smakowity serniczek! Wygląda idealnie.
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić lub jak zrobic masło słonecznikowe? 🤔
OdpowiedzUsuńMożna kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet - ja kupiłam na allegro, ale w internecie pełno jest tego.
UsuńMożna też zrobić w domu - podprażony na patelni słonecznik wrzucić do kielicha blendera i miksować aż powstanie masło
Nie widziałam nigdy takiego sernika. Z chęcią bym go zrobiła.
OdpowiedzUsuńWitam, jaka średnica blachy, bo nie mogę znaleźć? :)
OdpowiedzUsuń24 cm - jest w przepisie 😉
UsuńWitam. Sernik przepyszny :) goście zachwyceni. Użyłam masła orzechowego crunchy z Lidla. Mam teraz pytanie czy jeśli zamiast masła słonecznikowego dodam solony karmel (zrobiony przeze mnie czyli tylko z cukru masła i śmietanki 30%), to czy też wyjdzie ok? Do tej pory serniki z solonym karmelem robiłam tylko na zimno, ciekawa jestem czy taki też się upiecze..
OdpowiedzUsuńWitam 😃 bardzo się cieszę, że sernik smakował.
UsuńTak, jak najbardziej taki się upiecze - robiłam podobny tylko z gotowym kajmakiem i wyszedł bardzo smaczny 😋