Sernik ze słonecznikiem i polewą z palonej białej czekolady

Sernik ze słonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny, o bardzo kremowej konsystencji. I nie opada!

Masa serowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki oraz masła słonecznikowego, dzięki temu jest ona mazista i jedwabiście kremowa. Jeśli nie możecie nigdzie znaleźć masła słonecznikowego, to równie dobrze sprawdzi się tu masło migdałowe czy orzechowe.

Wisienką na torcie jest tu kremowa polewa ze śmietanki kremówki i palonej białej czekolady, która ma cudowny, delikatnie karmelowy smak. Dopełnieniem są karmelizowane, chrupiące ziarna słonecznika. Dla mnie to sernik doskonały!

Sam sernik jest szybki i prosty w wykonaniu - wystarczy dosłownie 15 minut naszej pracy i ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie piekarnika parowego, to wystarczy włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą.

Tak doskonały sernik warto wyeksponować na stole, by się wyróżniał i zwracał uwagę gości. W tym celu świetnie się sprawdzą różnego rodzaju patery na ciasto
Patera to duży, ozdobny talerz na podstawce lub nóżce, który służy do efektownego zaserwowania tortów, ciast, ciasteczek i innych deserów czy owoców. Patera może być płaska, pojedyncza, która świetnie sprawdzi się do serwowania ciast i tortów lub wielopoziomowa do podawania owoców, ciastek i pokrojonych ciast. Na rynku dostępne są patery szklane, porcelanowe, kamionkowe, metalowe czy plastikowe, a także obrotowe oraz z kloszem.
Elegancka patera, np. porcelanowa to ważny element dekoracyjny stołu, który jest niezastąpiony podczas świąt, przyjęć czy innych rodzinnych imprez.

Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki:
  1. Sernik bardzo czekoladowy
  2. Sernik chałwowy
  3. Kawowe sernikobrownie
  4. Sernik z jagodami
  5. Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową
  6. Orzechowy sernik gotowany
  7. Sernik z jagodami i białą czekoladą
  8. Sernik kajmakowy z popcornem

Sernik słonecznikowy z polewą z palonej białej czekolady

Składnki:

Spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 150 g masła słonecznikowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%
Posypka:
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pełna łyżka masła
  • ok. 100 g ziaren słonecznika




Wykonanie:

Spód:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 24 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.


Masa serowa:
Twaróg przenosimy do miski i dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy cukier, masło słonecznikowe oraz śmietankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej z funkcją pary) i pieczemy około 80-90 min. Zostawiamy w zamkniętym i wyłączonym piekarniku jeszcze na około 15-20 min., a następnie studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Zimny sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Polewa:
Czekoladę białą drobno siekamy i wykładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 10-13 min., aż czekolada zbrązowieje. Uważamy jednak, by nie spalić czekolady.

W rondelku podrzewamy śmietankę kremówką - nie zagotowujemy.
W gorącej śmietance rozpuszczamy paloną białą czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.

Wystudzoną polewę rozsmarowujemy na wierzchu sernika.


Posypka:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy słonecznik i prażymy go na małym ogniu, aż cały pokryje się karmelem. Studzimy.
Zimnym, karmelizowanym słonecznikiem posypujemy wierzch ciasta.

Przechowujemy w lodówce.


Sernik ze słonecznikiem

Sernik z polewą z palonej białej czekolady

Sernik z masłem słonecznikowym i polewą z palonej białej czekolady

Kremowy sernik z karmelizowanym słonecznikiem

Wpis powstał we współpracy ze sklepem homeandpassion.pl


Komentarze

  1. Cudowny smakowity serniczek! Wygląda idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie można kupić lub jak zrobic masło słonecznikowe? 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet - ja kupiłam na allegro, ale w internecie pełno jest tego.
      Można też zrobić w domu - podprażony na patelni słonecznik wrzucić do kielicha blendera i miksować aż powstanie masło

      Usuń
  3. Nie widziałam nigdy takiego sernika. Z chęcią bym go zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, jaka średnica blachy, bo nie mogę znaleźć? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Sernik przepyszny :) goście zachwyceni. Użyłam masła orzechowego crunchy z Lidla. Mam teraz pytanie czy jeśli zamiast masła słonecznikowego dodam solony karmel (zrobiony przeze mnie czyli tylko z cukru masła i śmietanki 30%), to czy też wyjdzie ok? Do tej pory serniki z solonym karmelem robiłam tylko na zimno, ciekawa jestem czy taki też się upiecze..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam 😃 bardzo się cieszę, że sernik smakował.
      Tak, jak najbardziej taki się upiecze - robiłam podobny tylko z gotowym kajmakiem i wyszedł bardzo smaczny 😋

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny