Sernik bardzo czekoladowy
Przepis dla fanów czekolady!
Pieczony sernik mocno czekoladowy wykonany z serka mascarpone, ze śmietanką kremówką i gorzką czekoladą, na kakowym spodzie herbatnikowym oraz polewą z mlecznej czekolady na wierzchu. Wychodzi naprawdę genialny - prawdziwa rozpusta dla czekoladoholików! Bardzo kremowy i bardzo czekoladowy, ale nieprzesłodzony. Słodycz polewy z mlecznej czekolady równoważy smak gorzkiej czekolady w masie serowej.
Taki serniczek jest w stanie poprawić zły humor i każdą chandrę - na mnie to działa! Składa się on z niewielu składników, a jego wykonanie jest naprawdę bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu... Idealny na co dzień, jak i od święta.
Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki:
Składniki:
Spód:
- 100 g herbatników
- 50 g masła
- 1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
- 500 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- dekoracja: rurki, oreo, mini biszkopty, posypka czekoladowa
Wykonanie:
Spód:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 20 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.Masa serowa:
Czekoladę gorzką siekamy.
Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy.
Serek mascarpone przenosimy do miski i dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Dodajemy cukier, a następnie dodajemy porcjami śmietankę z rozpuszczoną czekoladą. Po każdej porcji miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej z funkcją pary) i pieczemy około 60-70 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez około 30 min., a następnie lekko uchylamy.
Zimny sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i dekorujemy według uznania.
Myślę, że zamiast torta na urodziny zrobię taki sernik
OdpowiedzUsuńChyba tortu, nie torta
UsuńWygląda jak tort :) nie wiem czy sama potrafie jak zrobić, ale z wielka chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńOj bardzo czekoladowy. Idealny dla miłośników czekolady
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Czekoladowe ciasta wprost uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńOj, ale bym zjadła takie ciacho :-) Ostatnio zauważyłam, że mój piekarnik nie działa najlepiej, przez co jedna strona zawsze jest spalona. Głównie kupuję "gotowce", a te jak wiadomo nie powalają ani składem, ani smakiem. Powiem szczerze, że nigdy nie dekorowałam własnych wypieków, a tutaj wygląda to niezwykle efektownie. Pomyślałabym, że to sernik z cukierni. Mi by się marzyło identyczne ciasto, ale z białej czekolady. U mnie sprawdza się zasada - im słodziej, tym lepiej :-) Chociaż nie sprzyja to szczupłej sylwetce.
OdpowiedzUsuńWow! Nie widziałam jeszcze takiego sernika. idealny dla miłośników czekolady.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny! Wykorzystałam go na tort i sprawdził się w tej roli doskonale:)
OdpowiedzUsuńWitam jaka powinna być srednica tortownicy?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie - 20 cm 😉
UsuńWitam, a robiac z półtora porcji i na większej blaszce trzeba wydłużyć czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńWitam, czy robiąc na więcej blaszce, z 1,5 porcji należy wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeżeli po upływie 70 min sernik będzie jeszcze rzadki i po poruszeniu blaszki będzie się trząsł to wydłużamy czas o 10-15 min. Nie sprawdzamy patyczkiem w środku, bo sernik zawsze będzie mokry.
UsuńJa jak piekę w blaszce 24 cm to dłużej niż 80 min. nie piekę, później zostawiam jeszcze w zamkniętym piekarniku na około 30 min.
Pani tu nie wyłożyła dna tortownicy papierem...
OdpowiedzUsuńDo pieczenia zawsze wykładam dno papierem, tylko do zdjęcia papier ściągnęłam 😉
UsuńMatko Bosko jak ??? Jak pani ściąga ten papier z tortownicy spod całego sernika ??? Poproszę o film instruktażowy :)
UsuńZa pomocą dwóch łopatek :) Do zdjęć przeważnie ściągam spod każdego ciasta, jeszcze przed krojeniem
UsuńTylko ciasto musi być zimne prosto z lodówki, by spód był sztywny :)
Usuń