Sernik bardzo czekoladowy

Przepis dla fanów czekolady!
Pieczony sernik mocno czekoladowy wykonany z serka mascarpone, ze śmietanką kremówką i gorzką czekoladą, na kakowym spodzie herbatnikowym oraz polewą z mlecznej czekolady na wierzchu. Wychodzi naprawdę genialny - prawdziwa rozpusta dla czekoladoholików! Bardzo kremowy i bardzo czekoladowy, ale nieprzesłodzony. Słodycz polewy z mlecznej czekolady równoważy smak gorzkiej czekolady w masie serowej.
Taki serniczek jest w stanie poprawić zły humor i każdą chandrę - na mnie to działa! Składa się on z niewielu składników, a jego wykonanie jest naprawdę bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu... Idealny na co dzień, jak i od święta.

Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki:

Sernik czekoladowy

Składniki:

Spód:
  • 100 g herbatników
  • 50 g masła 
  • 1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego 
  • dekoracja: rurki, oreo, mini biszkopty, posypka czekoladowa


Wykonanie:

Spód:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 20 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.


Masa serowa:
Czekoladę gorzką siekamy.
Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy.

Serek mascarpone przenosimy do miski i dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Dodajemy cukier, a następnie dodajemy porcjami śmietankę z rozpuszczoną czekoladą. Po każdej porcji miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
 
Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej z funkcją pary) i pieczemy około 60-70 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez około 30 min., a następnie lekko uchylamy.
Zimny sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę mleczną oraz olej. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.

Polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i dekorujemy według uznania.


Sernik intensywnie czekoladowy

Sernik mocno czekoladowy

Pieczony sernik bardzo czekoladowy

Sernik z gorzkiej czekolady

Czekoladowy sernik pieczony

Sernik czekoladowy z mascarpone


Komentarze

  1. Myślę, że zamiast torta na urodziny zrobię taki sernik

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak tort :) nie wiem czy sama potrafie jak zrobić, ale z wielka chęcią bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj bardzo czekoladowy. Idealny dla miłośników czekolady

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie. Czekoladowe ciasta wprost uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, ale bym zjadła takie ciacho :-) Ostatnio zauważyłam, że mój piekarnik nie działa najlepiej, przez co jedna strona zawsze jest spalona. Głównie kupuję "gotowce", a te jak wiadomo nie powalają ani składem, ani smakiem. Powiem szczerze, że nigdy nie dekorowałam własnych wypieków, a tutaj wygląda to niezwykle efektownie. Pomyślałabym, że to sernik z cukierni. Mi by się marzyło identyczne ciasto, ale z białej czekolady. U mnie sprawdza się zasada - im słodziej, tym lepiej :-) Chociaż nie sprzyja to szczupłej sylwetce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Nie widziałam jeszcze takiego sernika. idealny dla miłośników czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny! Wykorzystałam go na tort i sprawdził się w tej roli doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam jaka powinna być srednica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, a robiac z półtora porcji i na większej blaszce trzeba wydłużyć czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, czy robiąc na więcej blaszce, z 1,5 porcji należy wydłużyć czas pieczenia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli po upływie 70 min sernik będzie jeszcze rzadki i po poruszeniu blaszki będzie się trząsł to wydłużamy czas o 10-15 min. Nie sprawdzamy patyczkiem w środku, bo sernik zawsze będzie mokry.
      Ja jak piekę w blaszce 24 cm to dłużej niż 80 min. nie piekę, później zostawiam jeszcze w zamkniętym piekarniku na około 30 min.

      Usuń
  11. Pani tu nie wyłożyła dna tortownicy papierem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pieczenia zawsze wykładam dno papierem, tylko do zdjęcia papier ściągnęłam 😉

      Usuń
    2. Matko Bosko jak ??? Jak pani ściąga ten papier z tortownicy spod całego sernika ??? Poproszę o film instruktażowy :)

      Usuń
    3. Za pomocą dwóch łopatek :) Do zdjęć przeważnie ściągam spod każdego ciasta, jeszcze przed krojeniem

      Usuń
    4. Tylko ciasto musi być zimne prosto z lodówki, by spód był sztywny :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny