Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami
Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi połówkami młodych ziemniaczków, z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz chrupiącego boczku, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Całość posypana jest szczypiorkiem.
Połączenie pieczonych ziemniaczków z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem świetnie się komponuje z młodą fasolką szparagową. Do tego chrupiący boczek, który nadaje sałatce wyrazistości oraz orzeźwiające pomidorki koktajlowe. Dopełnieniem sałatki jest sos słodko-kwaśno-ostry. Naprawdę pyszne zestawienie smaków!
Pyszna i prosta sałatka na lato, która super sprawdzi się jako lekki obiad. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, gdy fasolka oraz ziemniaki są jeszcze ciepłe.
Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu:
Składniki:
- ok. 500 g fasolki szparagowej
- ok. 500 g małych młodych ziemniaczków
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g boczku surowego w plastrach
- 1 pęczek szczypiorku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- cukier
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaczki szorujemy razem ze skórką pod bieżącą wodą, osuszamy i koimy na pół. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek oraz lekko solimy i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25-30 min.
Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-12 min. (lub dłużej w zależności od rodzaju fasolki). Fasolka powinna być miękka, ale nierozgotowana. Odcedzamy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Sos:
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny/pomarańczy. Dodajemy musztardę oraz miód. Przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy (wstrząsamy w słoiku), aż wszystkie składniki sosu połączą się.
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny/pomarańczy. Dodajemy musztardę oraz miód. Przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy (wstrząsamy w słoiku), aż wszystkie składniki sosu połączą się.
Na talerzach wykładamy fasolkę szpargową, następnie układamy połówki ziemniaczków i pomidorków oraz kawałki boczku. Całość polewamy sosem i wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
O bardzo podoba mi się ten przepis. Chętnie podkradne
OdpowiedzUsuńWidzę tutaj dużo przepisów z fasolką szparagową. Z pewnością któryś wypróbuję
OdpowiedzUsuń