Makaron z fasolką szparagową i kiełbasą w sosie serowym
Danie makaronowe z fasolką szparagową, frankfurterkami oraz sosem serowym z sera cheddar przygotowanym na bazie śmietanki i mleka. Pyszny i prosty obiad z kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu, fasolki oraz kiełbaski. Danie jest bardzo pożywne i sycące, ale też dość kaloryczne. Gotowe w niecałe 30 minut!
Można przygotować je również w wersji wegetariańskiej bez frankfurterek - tylko makaron, fasolka szparagowa i sos serowy.Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 250 g frankfurterek
- ok. 250 g fasolki szparagowej
- ok. 250 g makaronu (u mnie: wstążki)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier
- 1 pęczek szczypiorku
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- ok. 180-200 g sera cheddar
- szczypta gałki muszktołowej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Następnie strąki fasolki szparagowej przekrawamy na pół.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Każdą frankfurterkę koimy na 3 mniejsze kiebłkaski, a następnie każdą część kroimy na paseczki.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy frankfurterki, smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy fasolkę szparagową oraz makaron, mieszamy zawartość patelni i chwilę wszystko trzymamy na ogniu.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę pszenną. Mieszamy energicznie rózgą, by nie powstały grudki. Wlewamy śmietankę oraz mleko i podgrzewamy, cały czas mieszając. Następnie do gorącego płynu dodajemy starty ser cheddar i mieszamy, aż ser rozpuści się, a sos zgęstnieje. Gdy sos wydaje nam się zbyt gęsty, to dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Gotowy sos serowy wlewamy na patelnię z makaronem i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy doprawić wszystko jeszcze solą i/lub pieprzem.
Podajemy ze szczypiorkiem posypanym po wierzchu.
super danie
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Bardzo lubię potrawy z fasolką szparagową
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa jak smakuje ten sos serowy :) Moje gusta to bardziej ostre sosy, ale może mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłam makaronu i fasolki. Trzeba będzie spróbować
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej takie fasolki. Sos serowy z tą fasolką musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, jako podstawa do diety keto. Super!
OdpowiedzUsuńŚwietne bardzo proste i przepyszne danie :) Jak ktoś nie próbował to polecam
OdpowiedzUsuńNajbardziej wśród fasolek uwielbiam szparagową. Smakowite danie. :)
OdpowiedzUsuńNie łączyłam jeszcze makaronu z fasolką szparagową. Chętnie spróbuję, zawsze to coś innego na obiad.
OdpowiedzUsuńSmaczne i pożywne danie na obiad. Spróbuję taką fasolkę z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńNowy przepis z fasolką szparagową chętnie wypróbuję. Wygląda naprawdę pysznie. :)
OdpowiedzUsuńTen przepis, idealnie trafia w moje gusta (i mojego męża :P). Jak ktoś nie próbował to gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuję. Uwielbiam dania z fasolką szparagowa
OdpowiedzUsuń