Fasolka szparagowa po azjatycku
Świetny przepis na fasolkę szparagową na ostro, w stylu azjatyckim. Fasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie smaki i po prostu zakochałam się w tym przepisie. Podałam ją w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale pyszna będzie również jako samodzielna przekąska. Bardzo prosty przepis na danie w 15 minut!
Jeśli znudziła Wam się tradycyjna fasolka z bułką i masłem, to polecam spróbować ten przepis :)
Składniki:
- ok. 500 g fasolki szparagowej
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- ok. 3 cm świeżego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka sezamu
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki oleju
- sól, cukier
Wykonanie:
W woku dobrze rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Smażymy około 1 min.
W kubku lub szklance mieszamy sos sojowy z sokiem z cytryny i miodem. Wlewamy do składników w woku. Czekamy, aż całość się zagotuje i dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 min. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek oraz sezam.
Możemy podać z ryżem jaśminowym.
Możemy podać z ryżem jaśminowym.
Przyznam szczerze, że bardzo fajny przepis moim zdaniem. Lubię takie ciekawostki w kuchni.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na fasolkę, akurat ja lubię takie ostre smaki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię azjatycką. Ta fasolka będzie idealna dla mnie
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję. Taka fasolka to dla mnie coś nowego
OdpowiedzUsuńLubię kuchnię azjatycką. Fasolka szparagowa to mój ulubieniec
OdpowiedzUsuń