Fasolka szparagowa po azjatycku

Świetny przepis na fasolkę szparagową na ostro, w stylu azjatyckim. Fasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie smaki i po prostu zakochałam się w tym przepisie. Podałam ją w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale pyszna będzie również jako samodzielna przekąska.  Bardzo prosty przepis na danie w 15 minut! 
Jeśli znudziła Wam się tradycyjna fasolka z bułką i masłem, to polecam spróbować ten przepis :) 


Fasolka szparagowa w sosie sojowym

Składniki:
  • ok. 500 g fasolki szparagowej
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 3 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka sezamu
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, cukier


Wykonanie:

Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-10 min. Fasolka powinna być al dente. Odcedzamy i przelewmy zimną wodą.

Czosnek i imbir obieramy. Czosnek drobno siekamy, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kosteczkę.

W woku dobrze rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Smażymy około 1 min.
W kubku lub szklance mieszamy sos sojowy z sokiem z cytryny i miodem. Wlewamy do składników w woku. Czekamy, aż całość się zagotuje i dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 min. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek oraz sezam.
Możemy podać z ryżem jaśminowym.


Fasolka szparagowa w stylu azjatyckim

Fasolka szparagowa z chili, imbirem i czosnkiem

Fasolka szparagowa na ostro

Fasolka szparagowa prosty przepis

Komentarze

  1. Przyznam szczerze, że bardzo fajny przepis moim zdaniem. Lubię takie ciekawostki w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na fasolkę, akurat ja lubię takie ostre smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kuchnię azjatycką. Ta fasolka będzie idealna dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie spróbuję. Taka fasolka to dla mnie coś nowego

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię kuchnię azjatycką. Fasolka szparagowa to mój ulubieniec

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny