Ciasto z pianką budyniową i jagodami
Kruche ciasto maślane ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi jagodami leśnymi oraz tartym ciastem na wierzchu to jedno z najlepszych ciast z owocami lata.
P.S. Sprawdź również przepis na CIASTO Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ I WIŚNIAMI
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek.
Jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3.
Ciasto tarte oraz spód wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego puszysta, budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem postawiłam na leśne jagody. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, z wiśniami, porzeczkami czy borówkami.
Jednak, aby było ono idealnie zrównoważone w smaku, warto wybierać kwaśniejsze owoce, by przełamać słodycz pianki budyniowej. Ciasto mimo prostoty smakuje pysznie i zawsze znika w mgnieniu oka. U nas w domu to podstawowy wypiek każdego lata!
P.S. Sprawdź również przepis na CIASTO Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ I WIŚNIAMI
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek (jajka rozmiar L)
- szczypta soli
- 5 białek (jajka rozmiar L)
- 100 ml oleju
- ok. 3/4 szklanki drobnego cukru (lub cukru pudru)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
- szczypta soli
- ok. 500 g jagód (mogą być mrożone)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek.
Jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 24-26 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Studzimy.
Pianka budyniowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, miksujemy. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Miksujemy do połączenia składników.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 24-26 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Studzimy.
Pianka budyniowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, miksujemy. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Miksujemy do połączenia składników.
Masę wykładamy na podpieczony spód i wykładamy na niej jagody.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 min. Studzimy.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 min. Studzimy.
Lubię takie kruche piankowe ciasta. Do tego jagody, idealnie. :)
OdpowiedzUsuńOj pianka budyniowa w ciastach, uwielbiam ją
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję w weekend, bo bardzo smakowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńCzy szklanka 250
OdpowiedzUsuńTak, szklanka zawsze u mnie 250 ml
Usuń