Zakręcone drożdżówki z jagodami
Zakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe.
Różnego rodzaju drożdżówki z jagodami to u mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim.
Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub podczas wakacyjnej wycieczki.
Ciasto drożdżowe:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajko, żółtko oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub podczas wakacyjnej wycieczki.
Sprawdź też przepis na ⇒ Drożdżówki z budyniem i malinami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży)
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 500 g jagód
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajko, żółtko oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Nadzienie:
Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie mieszamy z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną.
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i rozcieramy składniki dłońmi, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.
Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Drożdżówki:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm. Na całej powierzchni ciasta wykładamy równomiernie jagody, zostawiając wolne brzegi.Po tym czasie, wierzch każdej drożdżówki posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 min. Studzimy na kratce.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 min. Studzimy na kratce.
Ale smakowite! Jagodzianki to absolutnie moje ulubione drożdżówki.
OdpowiedzUsuńPyszne drożdżówki
OdpowiedzUsuńNie wyglądają na łatwe do wykonania, ale z pewnością są pyszne. Przypominają słynne nadmorskie jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, kradnę i wykonam :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam..pierwszy raz. Wyglądają na trudne do zrobienia ale absolutnie nie...są mega super .Miałam mniej jagód i posmarowalam serem do nalesnikow drugą połowę..rewelacja...polecam przepis ..
OdpowiedzUsuńJak ze sklepu, ale na pewno lepsze w smaku, gratki
OdpowiedzUsuńAle cudnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
OdpowiedzUsuńNie powiem, żeby było jakoś super prosto ale dałam rade i wyszło obłędnie. Z całego serducha dziękuję!!
OdpowiedzUsuńMega pyszne!!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń