Śmietanowiec z czereśniami
Kruche ciasto kakaowe ze śmietankową masą a'la sernik, świeżymi czereśniami oraz kakaowym, tartym ciastem na wierzchu. Ciasto to znane może być też jako sernik bez sera, sernik ze śmietany lub styropian. Z wyglądu przypomina sernik, jednak w smaku jest bardziej delikatne i puszyste jak pianka.
Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, wiśniami, porzeczkami czy jagodami. Poza tym jest łatwe do przygotowania oraz dość szybkie i ma dodatkową zaletę, że nie opada jak tradycyjny sernik. Idealnie sprawdzi się jako wakacyjny wypiek z sezonowymi owocami.
P.S. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 800 g gęstej śmietany 18%
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
- szczypta soli
- 500-600 g czereśni
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder po posypania
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek.
Czereśnie myjemy i osuszamy. Każdą czereśnię kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica ok. 26 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica ok. 26 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 15 min. Studzimy.
Masa śmietanowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier, miksujemy aż piana stanie się lśniąca. Następnie dodajemy proszek budyniowy i miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami śmietanę i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier, miksujemy aż piana stanie się lśniąca. Następnie dodajemy proszek budyniowy i miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami śmietanę i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej czereśnie.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Studzimy na kratce.
Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Studzimy na kratce.
Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.
Samo zdjęcie zachęca do spróbowania tego ciasta.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho na niedzielny deser. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Chyba nigdy nie jadłam ciasta z czereśniami :)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser, można powiedzieć, że idealny do popołudniowej kawy 🖤
OdpowiedzUsuńNa co uwazac jesli chce zrobic to ciasto z czeresniami z kompotu? Czy lepiej nie ryzykować?
OdpowiedzUsuńTrzeba dokładnie je osuszyć, by nie puściły soku, aby zakalec nie wyszedł
UsuńNajlepiej za pomocą ręczników papierowych
Usuń