Deser budyniowy z jabłkiem i mango
Deser w pucharku z kakaową kruszonką, masą budyniową, frużeliną jabłko z mango oraz bitą śmietaną. Pyszne połączenie smaków, któremu to nie sposób się oprzeć...
Na samym spodzie oraz na wierzchu deseru znajduje się własnoręcznie zrobiona kakaowa kruszonka maślana, która jest mega chrupiąca. Takiego efektu oraz smaku nie uzyskamy dając gotowe ciastka. Do tego waniliowa masa budyniowa przygotowana z domowego budyniu (bez proszku z torebki!) oraz serka mascarpone, o bardzo kremowej konsystencji. Orzeźwiającą nutę wprowadza tu frużelina o smaku jabłka i mango, a całość dopełnia bita śmietana z kremówki oraz posiekane orzechy włoskie. I tak otrzymujemy bardzo prosty deser o rewelacyjnym smaku, który zachwyci Twoją rodzinę oraz znajomych.
Do deseru użyłam frużeliny Apple & Mango in Jelly od Allnutrition. To pyszne kawałki jabłek oraz mango zanurzone w delikatnym żelu, w konsystencji podobnym do kisielu. Frużelina nie ma w składzie cukru, ani aspartamu - słodzona jest erytrolem. Zawiera aż 80% najwyższej jakości owoców!
100 g produktu to tylko 54 kalorie.
Frużelina ma intensywny, mocno owocowy smak oraz świetną konsystencję z kawałkami owoców. Nie jest też przesłodzona. Połączenie jabłka z mango smakuje naprawdę świetnie. Na pierwszy plan wychodzi jabłko, które czuć bardzo wyraźnie zaraz po spróbowaniu, a za nim pojawia się delikatna nuta mango.
Doskonały dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, owsianek oraz innych deserów i wypieków.
Składniki:
Kruszonka:
Wykonanie:
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sito, cukier oraz kakao. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i rozcieramy składniki dłońmi, aż powstaną grudki.
Na samym spodzie oraz na wierzchu deseru znajduje się własnoręcznie zrobiona kakaowa kruszonka maślana, która jest mega chrupiąca. Takiego efektu oraz smaku nie uzyskamy dając gotowe ciastka. Do tego waniliowa masa budyniowa przygotowana z domowego budyniu (bez proszku z torebki!) oraz serka mascarpone, o bardzo kremowej konsystencji. Orzeźwiającą nutę wprowadza tu frużelina o smaku jabłka i mango, a całość dopełnia bita śmietana z kremówki oraz posiekane orzechy włoskie. I tak otrzymujemy bardzo prosty deser o rewelacyjnym smaku, który zachwyci Twoją rodzinę oraz znajomych.
Do deseru użyłam frużeliny Apple & Mango in Jelly od Allnutrition. To pyszne kawałki jabłek oraz mango zanurzone w delikatnym żelu, w konsystencji podobnym do kisielu. Frużelina nie ma w składzie cukru, ani aspartamu - słodzona jest erytrolem. Zawiera aż 80% najwyższej jakości owoców!
100 g produktu to tylko 54 kalorie.
Frużelina ma intensywny, mocno owocowy smak oraz świetną konsystencję z kawałkami owoców. Nie jest też przesłodzona. Połączenie jabłka z mango smakuje naprawdę świetnie. Na pierwszy plan wychodzi jabłko, które czuć bardzo wyraźnie zaraz po spróbowaniu, a za nim pojawia się delikatna nuta mango.
Doskonały dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, owsianek oraz innych deserów i wypieków.
Kruszonka:
- 1 niepełna szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g zimnego masła
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru z wanilią
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g serka mascarpone
- frużelina - Apple & Mango In Jelly
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- mała graść orzechów włoskich
Wykonanie:
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sito, cukier oraz kakao. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i rozcieramy składniki dłońmi, aż powstaną grudki.
Kruszonkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 min., aż stanie się chrupiąca. Studzimy.
Budyń:
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
W wysokim naczyniu mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami, cukrem z wanilią oraz mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Miksujemy, by proszki dokładnie się rozprowadziły i nie było grudek. Następnie uzyskaną mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy na ogniu, do momentu uzyskania gęstej konsystencji budyniu.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.
W misce miksujemy budyń na przemian z serkiem mascrpone do uzyskania jednolitego kremu.
Bita śmietana:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Deser:
Przygotowujemy 5-6 pucharków.
Na dnie każdego pucharka umieszczamy kruszonkę. Następnie wykładamy budyń, frużelinę - jabłko z mango i na końcu ponownie kruszonkę. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy posiekanymi orzechami.
Przechowujemy w lodówce.
Budyń:
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
W wysokim naczyniu mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami, cukrem z wanilią oraz mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Miksujemy, by proszki dokładnie się rozprowadziły i nie było grudek. Następnie uzyskaną mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy na ogniu, do momentu uzyskania gęstej konsystencji budyniu.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.
W misce miksujemy budyń na przemian z serkiem mascrpone do uzyskania jednolitego kremu.
Bita śmietana:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Deser:
Przygotowujemy 5-6 pucharków.
Na dnie każdego pucharka umieszczamy kruszonkę. Następnie wykładamy budyń, frużelinę - jabłko z mango i na końcu ponownie kruszonkę. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy posiekanymi orzechami.
Przechowujemy w lodówce.
Już sam tytuł zrobił mi mega smaczka!
OdpowiedzUsuńŚwietny deser na lato. Jestem pewna, że pyszny i wypróbuję.
OdpowiedzUsuń