Tortilla z chrupiącym kalafiorem

Tortilla w wersji wegetariańskiej... z chrupiącym, pieczonym kalafiorem w płatkach kukurydzianych, sałatą, pomidorami, ogórkiem, papryką oraz czerwoną cebulą, podana z sosem czosnkowym. Smakuje znakomicie!

Różyczki kalafiorowe najpierw macza się w cieście i obtacza w panierce z płatków kukurydzianych, a następnie piecze w piekarniku. Tak przygotowany kalafior ma chrupiącą panierkę na zewnątrz, a w środku jest soczysty. Dzięki temu, że jest pieczony w piekarniku, a nie smażony na oleju, całe danie jest mniej kaloryczne.

Taka tortilla świetnie się sprawdzi jako propozycja obiadowa lub kolacyjna, a także jako przekąska imprezowa. To pyszna alternatywa dla wrapów z mięsem.

Tortilla z kalafiorem

Składniki:

Chrupiący kalafior:
  • 1 mały kalafior
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 6 tortilli pszennych
  • 1 sałata (rzymska, lodowa lub masłowa)
  • papryka czerwona i zielona
  • 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
  • ogórek zielony
  • 1/2 czerwonej cebuli
Sos czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Chrupiący kalafior:
Kalafiora obieramy z liści, dzielimy na małe różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy wodę gazowaną, mąkę oraz przyprawy: przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Ciasto odstawiamy na około 10-15 min.
Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki.

Różyczki kalafiora nabijamy na widelec i maczamy najpierw w cieście, a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 min.


Sos czosnkowy:
W misce łączymy majonez z jogurtem naturalnym. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miseczki z jogurtem i majonezem. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Przygotowanie składników:
Sałatę myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Ogórki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki lub półplasterki.
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Gdy mamy pomidorki koktajlowe wystarczy, że po umyciu pokroimy je na połówki lub ćwiartki.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki.


Tortille:
Placki tortilli podgrzewamy na patelni lub w piekarniku (przez 1-2 min.).

Na środku każdego placka tortilli wykładamy sałatę, a na niej ogórka, pomidora, paprykę, kawałki chrupiącego kalafiora oraz czerwoną cebulę.
Całość polewamy sosem czosnkowym.
Składamy tortillę - najpierw składamy do środka dół tortilli, a następnie boki. Dolną część zawijamy w folię aluminiową, aby wygodniej się jadło. 
Gotowe tortille podajemy na świeżo.


Tortilla wegetariańska z chrupiącym kalafiorem

Tortilla z nuggetsami z kalafiora

Wrapy z chrupiącym kalafiorem

Tortilla wegetariańska

Wrapy wegetariańskie






Komentarze

  1. Smaka to mi narobiłaś. Kalafiora w panierce nie jadłam chyba z dziesięć lat.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny