Placuszki z serka homogenizowanego
Waniliowe placuszki z serka homogenizowanego, przygotowane na pianie z białek. Szybki, tani i prosty przepis. Wychodzą genialne - mięciutkie i delikatne w smaku. Dzieci je uwielbiają!
Wystarczy tylko 4 podstawowe składniki i 15 minut czasu, by przygotować pyszne śniadanie na słodko. Takie placuszki świetnie się też sprawdzą na podwieczorek, deser lub do lunchboxa. Dobrze smakują zarówmo na ciepło, jak i na zimno.
Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i dodaję minimalną ilość oleju.
Można je podać solo, z cukrem pudrem, dżemem, kremem czekoladowym lub frużeliną.
Ja postawiłam na frużelinę Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pyszne kawałki jabłek oraz gruszek zanurzone w delikatnym żelu, w konsystencji podobnym do kisielu. Frużelina nie ma w składzie cukru, ani aspartamu - słodzona jest erytrolem. Zawiera aż 80% najwyższej jakości owoców!
100 g produktu to tylko 54 kalorie.
A jak w smaku?
Dla mnie pychotka! Osobiście nie przepadam za kupnymi dżemami, a ta frużelina bardzo mnie zaskoczyła już od pierwszej łyżeczki. Ma intensywny, mocno owocowy smak, podobny do domowych przetworów. Na pierwszy plan wychodzi gruszka, którą czuć bardzo wyraźnie zaraz po spróbowaniu, a za nią pojawia się delikatna jabłkowa nuta.
Doskonały dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, owsianek oraz innych deserów i wypieków.
(około 10-12 szt.)
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- frużelina - Apple & Pear In Jelly
Już w sprzedaży!
Moja pierwsza książka kulinarna
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
W misce mieszamy żółtka z serkiem homogenizowanym. Dodajemy mąkę z proszkiem i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha!) lub możemy posypać je cukrem puderm.
Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha!) lub możemy posypać je cukrem puderm.
* Wpis powstał we współpracy ze sklepem SFD
Już mam wielką chęć ich spróbować. Lecę do sklepu i biorę się do roboty
OdpowiedzUsuńWyglądają na prawdę pysznie i tak puszyście. W dodatku ta frużelina, mniam :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tych plackach, ale jeszcze nie robiłam. Myślę, że fajna propozycja dla małych niejadków.
OdpowiedzUsuńWyśmienite placuszki - mięciutkie i delikatne. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerza ��������
OdpowiedzUsuń