Placuszki z serka homogenizowanego

Waniliowe placuszki z serka homogenizowanego, przygotowane na pianie z białek. Szybki, tani i prosty przepis. Wychodzą genialne - mięciutkie i delikatne w smaku. Dzieci je uwielbiają!
Wystarczy tylko 4 podstawowe składniki i 15 minut czasu, by przygotować pyszne śniadanie na słodko. Takie placuszki świetnie się też sprawdzą na podwieczorek, deser lub do lunchboxa. Dobrze smakują zarówmo na ciepło, jak i na zimno.
Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i dodaję minimalną ilość oleju.

Można je podać solo, z cukrem pudrem, dżemem, kremem czekoladowym lub frużeliną.
Ja postawiłam na frużelinę Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pyszne kawałki jabłek oraz gruszek zanurzone w delikatnym żelu, w konsystencji podobnym do kisielu. Frużelina nie ma w składzie cukru, ani aspartamu - słodzona jest erytrolem. Zawiera aż 80% najwyższej jakości owoców!
100 g produktu to tylko 54 kalorie.

A jak w smaku? 
Dla mnie pychotka! Osobiście nie przepadam za kupnymi dżemami, a ta frużelina bardzo mnie zaskoczyła już od pierwszej łyżeczki. Ma intensywny, mocno owocowy smak, podobny do domowych przetworów. Na pierwszy plan wychodzi gruszka, którą czuć bardzo wyraźnie zaraz po spróbowaniu, a za nią pojawia się delikatna jabłkowa nuta.
Doskonały dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, owsianek oraz innych deserów i wypieków.

Placki z serka homogenizowanego

Składniki:
(około 10-12 szt.)
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Dodatkowo:


Już w sprzedaży!
 Moja pierwsza książka kulinarna 



Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

W misce mieszamy żółtka z serkiem homogenizowanym. Dodajemy mąkę z proszkiem i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha!) lub możemy posypać je cukrem puderm.


Placuszki z serka homogenizowanego z frużeliną

Placki z frużeliną jabłowo-gruszkową Allnutrition

Waniliowe placuszki z serka homogenizowanego

Proste placuszki z serka homogenizowanego

Waniliowe placki z serka homogenizowanego

Waniliowe placki z frużeliną

* Wpis powstał we współpracy ze sklepem SFD

Komentarze

  1. Już mam wielką chęć ich spróbować. Lecę do sklepu i biorę się do roboty

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na prawdę pysznie i tak puszyście. W dodatku ta frużelina, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o tych plackach, ale jeszcze nie robiłam. Myślę, że fajna propozycja dla małych niejadków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite placuszki - mięciutkie i delikatne. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerza ��������

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny