Mazurek sernikowy z orzechami
Mazurek wielkanocny lub po prostu tarta na każdą okazję...
Składa się ze spodu z ciasta półkruchego, powideł śliwkowych, masy serowej oraz karmelizowanych orzechów w miodzie. Ciasto trochę pracochłonne, ale mega pyszne!
Masa serowa to sernik gotowany w garnku - bez pieczenia i bez miksera. Jedynie co musimy upiec, to spód z ciasta półkruchego.
Kremowa, delikatna i nie za słodka masa sernikowa świetnie komponuje się z kwaśnymi powidłami śliwkowymi oraz słodkim i chrupiącym wierzchem z orzechów włoskich w miodzie.
Ciężko mu się oprzeć...
P.S. Więcej przepisów na oryginalne, proste i szybkie mazurki wielkanocne w moim Ebooku → "Mazurki Wielkanocne"
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250 g twarogu sernikowego zmielonego (może być z wiaderka)
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1/4 szklanki cukru
Wierzch orzechowy:
- ok. 40 g masła
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 100 g orzechów włoskich
Dodatkowo:
Wykonanie:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 min. Studzimy.
Masa serowa:
Twaróg umieszczamy w garnku i wbijamy do niego jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier i cukier z wanilią. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników - nie zagotowujemy.Budyń rozpuszczamy w mleku, a następnie wlewamy do gorącej masy serowej. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (trochę to potrwa) - masa musi mieć konsystencję gęstego budyniu. W tym przypadku masę musimy zagotować, aż zacznie bąblować. Studzimy.
Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Następnie wykładamy masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy.
Wierzch orzechowy:
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
Masło oraz miód umieszczamy w ronelku i podgrzewamy, aż składniki rozpuszczą się, a miód zacznie się pienić. Wrzucamy posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2 min. Wykładamy na wierzch ciasta.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem wyciągamy z lodówki około godzinę wcześniej.
Uwielbiam takie orzechowe wypieki. Chętnie spróbuję nawet po świętach. ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, dziś zakupiłam wszystkie składniki i formę do tarty a jutro działam. Zrobię zdrowszą wersje czyli ksylitol zamiast cukru, mąka orkiszowa bio, mleko roślinne i budyń bio ;))
OdpowiedzUsuńCzy przy robieniu masy serowej po wlaniu mleka z budyniem do rozpuszczonych i podgrzanych składników mieszamy i zagotowujemy całą masę? Ja nie zagotowywałem tylko mieszałem do czasu zgęstnienia (w miarę gęstej masy) ale mnie masa jest rzadka nie chce "zastygnąć" Co robię nie tak? proporcje daje tak jak w przepisie ...
OdpowiedzUsuńPo wlaniu budyniu masę musimy zagotować, aż zacznie bąblować. Trwa to dość długo, dlatego trzeba się uzbroić w cierpliwość. Przez ten cały czas mieszamy, by masa się nie przypaliła.
Usuń