Kotlety siekane z dorszem
Kotlety z siekanego dorsza w cieście majonezowym, z dodatkiem czosnku, cebuli oraz koperku. Są pyszne i delikatne w smaku. To bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ryby i przygotowanie z jednego kawałka dorsza obiadu dla całej rodziny.
Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - 20 minut i kotleciki gotowe! Pysznie smakują w towarzystwie sosu koperkowego oraz pieczonych ziemniaczków.
Polecam też kotlety siekane z kurczakiem w różnych wersjach:
Składniki:
- 3 duże jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 pęczek koperku
- ok. 300-350 g fileta z dorsza (bez skóry)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Filet z dorsza myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek.
Następnie dodajemy cebulę, czosnek, koperek oraz kawałki dorsza. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
muszą być pyszne
OdpowiedzUsuń