Ciasto Izydor

Izydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie. 
Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa.

Świetne połączenie różnych smaków - delikatny i puszysty biszkopt, do tego bardzo kremowa masa budyniowa oraz orzeźwiająca masa jabłowa i warstwa kokosowo-makowa z chrupiącymi ziarenkami maku. Całość dopełnia kremowa polewa z gorzkiej czekolady oraz orzechy włoskie. Prawdziwy rarytas!

Nie ma co ukrywać, ciasto jest pracochłonne, gdyż musimy upiec biszkopt oraz bezę kokosowo-makową, a także przygotować dwie masy - jabłkową z dodatkiem galaretki oraz budyniową na domowym budyniu. 
Jednak jest ono tak pyszne, że warto poświęcić ten czas, szczególnie gdy szukacie ciasta na specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy w formie tortu.


Ciasto Izydor na biszkopcie


Składniki:

Beza kokosowo-makowa:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g maku
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g miękkiego masła
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka krystaliczna cytrynowa
  • 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki wody
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 50 g orzechów włoskich


Wykonanie:

Beza kokosowo-makowa:
W misce mieszamy wiórki kokosowe z makiem.

W drugiej misce białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodają po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, gdy poprzedni cukier się rozpuści. Do lśniącej piany z białek dodajemy wiórki kokosowe z makiem i mieszamy wszystko delikatnie łyżką drewnianą.
Masę wykładamy do blaszki (u mnie: 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30-35 min. Studzimy na kratce.


Biszkopt:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy porcjami wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do blaszki (wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu przecinamy biszkopt na 2 części.


Masa budyniowa:
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i zagotowujemy.
W wysokim naczyniu mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Miksujemy, by proszki dokładnie się rozprowadziły i nie było grudek. Następnie uzyskaną mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy na ogniu, do momentu uzyskania gęstej konsystencji budyniu.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.

Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.


Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę oraz cukier (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu, przez około 10-15 min., aż lekko zmiękną, ale nadal będą w całości.

Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i mieszamy z jabłkami. Studzimy.


Polewa:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki.


Ciasto:
Spód biszkoptowy umieszczamy w blaszce, w której się piekł i wykładamy masę jabłkową - rozsmarowujemy równomiernie po całym blacie. Przykrywamy bezą kokosowo-makową, na której rozsmarowujemy masę budyniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na biszkopcie rozprowadzamy polewę czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Ciasto na biszkopcie z masą budyniową i bezą kokosowo-makową

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i masą budyniową

Ciasto biszkoptowe z jabłkami, masą budyniową i bezą kokosowo-makową

Ciasto Izydor z jabłkami, masą budyniową i bezą kokosowo-makową

Ciasto przekładane wielowarstwowe


Komentarze

  1. Zrobiłam ciasto na majówkę. Wyszło super, wysokie ponad foremkę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny